Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Tesla heeft momenteel grote problemen de productie van de recent geïntroduceerde Model 3 op te schalen. Daarnaast heeft het bedrijf forse schulden en zijn er kwaliteitsissues met de producten. Wat doe je dan? Precies: nieuwe modellen introduceren. De nieuwe Semi en Roadster fungeren duidelijk als bliksemafleider van de problemen om van de innovator een massaproductiebedrijf te maken en de enorme backlog van bestellingen van de Model 3 weg te werken. Dat wil niet zeggen dat de Semi en de Roadster geen spectaculaire modellen zijn, integendeel.

Semi: e-truck van Tesla

Tesla trok afgelopen week het doek van de Semi. Semi staat voor semi-truck, de Amerikaanse term voor de trekker van een oplegger. De elektrische vrachtwagen lijkt zo uit een sciencefictionfilm te zijn gereden.

Tesla Semi

Tesla Semi

De bestuurder zit centraal in het midden van de gestroomlijnde cabine waaronder de accu’s zijn geplaatst. Aandrijving vindt plaats op de 4 achterwielen, waar 4 elektromotoren zijn ingebouwd.

Zonder oplegger kan de Semi in slechts 5 seconden naar de 96 km/h (60 mijl) accelereren, een snelheid die in ons land natuurlijk begrensd wordt op 80 km/h. Met oplegger van 36.000 kilo (het maximum laadvermogen) komt hij 800 km ver en trekt hij nog steeds relatief snel op, namelijk in 20 seconden, waar een dieseltruck vijf keer zo lang over doet. Nu maar kijken hoe lang het duurt voordat Tesla de serieproductie op orde heeft. Het doel is 2019. Supermarktketen Walmart heeft maar vast 15 stuks Semi besteld. Update 22-1: videobeelden!

One more thing: nieuwe Roadster

Na de introductie van de Semi, kwam Elon in Apple-stijl verrassend op de proppen met een nieuwe Roadster met spectaculaire prestaties.
Tesla Roadster 2017 Tesla’s eerste model in 2008 was ook een Roadster, een elektrische sportwagen met de looks van een Lotus Elise. Destijds had dat model leuke prestaties maar de tijd staat niet stil en tweede Roadster is dan ook oogbalverpletterend snel. Wat te denken van een acceleratie van 0 naar 96 km/h in 1,9 seconden, 0 naar 160 km/h in 4,2 seconden en een topsnelheid van ruim 400 km/h? Daarmee wordt zelfs een Rimac gedeclasseerd.

De aandrijflijn van de Tesla sportwagen bestaat uit 3 elektromotoren met liefst 10.000 Nm koppel, die gevoed worden door een 200 kWh accupakket. De actieradius zou op 1000 kilometer liggen. En later komt er een nóg snellere, die Tesla “Special Option Package” noemt.

Filmpje!


Wat kost dat geintje? Nou, als je een van de eerste speciale “Founder” modellen van de Roadster wil hebben moet je 250.000 dollar vooruitbetalen. Anders kost hij je 200.000 dollar, waarvan je er 50.000 moet aanbetalen. In 2020 zou dan de productie worden gestart.