De winter staat weer voor de deur, en dat betekent dat veel Nederlanders richting de wintersportgebieden trekken. Sommigen gaan vliegen, anderen met de trein, maar de meesten gaan toch wel met de auto. En dat betekent dat je je auto moet voorbereiden op… sneeuw!

Waar winterbanden ophouden

Winterbanden zijn verplicht in een flink aantal landen, maar ook in landen waar het niet verplicht is, zijn ze toch een aanrader, omdat je gewoon meer grip hebt op sneeuw. Bord sneeuwkettingen verplichtOp een gegeven moment is er echter ook voor winterbanden geen houden meer aan, en dan moeten er sneeuwkettingen gemonteerd worden. Er zijn dan ook wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Deze zijn herkenbaar aan een rond blauw bord met een afbeelding van een wiel met sneeuwketting.

Hoe sneeuwkettingen monteren?

Over hoe je de verschillende types omlegt, heeft de ANWB een handige video gemaakt. Ik zou er ook zeker een keer mee oefenen. Leg de kettingen ook liever iets te vroeg dan te laat om, omdat je liever niet op een steile heuvel met claxonerende voorbijrijdende locals in het pikkedonker (ja, ondergetekende heeft hier ervaring mee) ze voor het eerst om moet leggen.

Binnen handbereik

Als je dan eenmaal de juiste sneeuwkettingen hebt uitgezocht, zorg dan dat je er bij kunt zodra je ze nodig hebt. Als de sneeuw met bakken uit de hemel komt, en je je bagage nog moet uitruimen voordat je bij het stalen hulpmiddel kan komen, dan baal je flink. Dus bewaar ze binnen handbereik en niet onder alle bagage.

Veel wintersportplezier!