Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

De nieuwe Tesla Model S D, die deze week gelanceerd is door het Amerikaanse bedrijf, is natuurlijk geen diesel. De “D” in de naam staat voor dual motor, wat inhoudt dat er een tweede elektromotor is ingebouwd die de voorwielen aandrijft.

Raket op wielen

Er komt een Model S 60D, 85D en een P85D. De Model S was al geen slak, maar de extra 224 pk-sterke motor tussen de voorwielen van de P85D zorgt er voor dat deze Tesla beschikt over maar liefst 700 pk. Hij wordt daarmee echt bizar snel; Tesla heeft met de P85D naar eigen zeggen dan ook de ‘snelste 4-deurs sedan ooit’ gebouwd.

De D heeft 3 modi: “Normal”, “Sport” en “Insane”, waarbij de laatste er voor zorgt dat je Model S in slechts 3,4 seconde naar 100 km/u snelt! Dat is bijna net zo snel als de iconische McLaren F1, een van de Elon Musk’s (CEO) eigen auto’s. De begrensde topsnelheid is ook opgetrokken, al zal continu 250 km/u knallen op de Autobahn je bereik natuurlijk drastisch beperken.

Tesla Model S 60D, 85D en P85D
Nu maar hopen dat er geen incapabele bestuurders achter het stuur van deze ecoraket kruipen, want daar krijg je brokken van.

Vierwielaandrijving

De D-modellen zijn dus vierwielaangedreven. Bij een brandstofauto zorgt aandrijving op alle vier de wielen voor meer wrijving in de aandrijflijn, en dus een hoger verbruik en lagere actieradius. In het geval van de Tesla wordt de stroom verdeeld over de twee motoren, en wordt de actieradius ondanks het hogere gewicht zelfs groter.

Tesla Dual Motor P85D

Autopilot

Een ander nieuwigheidje is het ‘autopilot’ systeem. De Model S kan nu zelfstandig een snelheidslimiet detecteren, binnen de lijnen rijden en automatisch remmen voor een voorligger. Wel handig als je jezelf net bewusteloos hebt geaccelereerd.

Bekijk hieronder de grappige reactie van de inzittenden tijdens een demonstratie van de nieuwe P85D in Californië: