Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

MKB-site Z24 deed onderzoek naar de vraagprijs van occasions op occasionsite Autotrack.nl en concludeerde dat hybrides gemiddeld sneller in waarde afnemen dan benzine-auto’s. Zie ook onderstaande tabel.

Gemiddelde prijsdaling per jaar t.o.v. nieuwprijs
benzine -12%
diesel -16%
elektrisch -15%
hybride -14%
lpg -15%
Gemiddelde alle auto’s -13%

Na een scherpe waardedaling aan het begin van zijn levensduur vlakt de daling na een jaar of 4 echter af. Tweedehands kan een hybride dus interessant zijn. Maar is het technisch ook een verstandige aankoop? Het vervangen van een accupakket is immers een kostbare aangelegenheid (zo’n 1800 euro voor een Toyota Hybride). Je kunt het ook zelf doen, zie dit artikel.

Lek is boven

Z24 heeft Igo Besselink, onderzoeker op het gebied van voertuigdynamica aan de Technische Universiteit van Eindhoven, gevraagd om zijn opinie. De waardevastheid van de hybride auto’s is volgens hem volledig terecht:

“Ik zou er helemaal geen moeite mee hebben om een tweedehands hybride te kopen. De batterijen gaan zo goed als niet kapot.” Dat komt volgens Besselink omdat maar een klein gedeelte van de accu’s daadwerkelijk gebruikt wordt. De hybride auto rijdt immers maar voor een gedeelte op de elektromotor en gebruikt voor andere delen een klassieke verbrandingsmotor.”

Volgens Besselink zit er weinig verschil tussen de oudere en nieuwere hybrides. Toyota heeft sinds de tweede generatie Prius het lek wel boven. Sindsdien is de basis hetzelfde gebleven en zijn de accu’s alleen op details aangepast. Er zijn genoeg hybrides die al 15 jaar rondrijden en die geen problemen hebben met de accu’s. En daar zijn toch een flink aantal kilometers mee gereden.

Een ander verhaal is het voor de puur elektrische auto: “Op nieuwe elektrische auto’s wordt vaak acht jaar garantie gegeven op de accu’s, daarna zouden ze nog zo’n 80 procent van de capaciteit over hebben. Die gaat minder lang mee omdat deze auto’s volledig op de elektromotor rijden.” Dus.

Occasionreview Toyota Prius (Autoblog.nl)

Wouter van Autoblog.nl reed met een Toyota Prius waarin hij duidelijk maakt dat een gebruikte Prius best een goede optie is. Bekijk de video hieronder!

Wouter reed ook met een gebruikte Toyota Auris Hybrid, en hij licht nog eens toe waar je bij het kopen van een Auris Hybrid op moet letten.