Met de komst van de, inmiddels voor 2016 uitverkochte, Focus RS zijn er in bijna 50 jaar 30 RS-modellen door Ford gemaakt. Maar wat is jouw favoriete RS in die halve eeuw Rallye Sport?

RS = Ford

Hoewel je de lettercombinatie ‘RS’ ook op snelle Audi’s en Renault’s terugvindt, zijn de beroemde letters al veel langer onlosmakelijk verbonden met het merk met de blauwe ovaal. De RS-benaming werd net geen 50 jaar terug ingezet voor het prepareren van rallywagens. Daarom ook dat het paar letters staat voor ‘Rallye Sport’. Dit jaar lanceert Ford haar 30e RS-model, in de vorm van de laatste generatie Focus RS.

Poster

Om aan te tonen welke erfenis de vierwielaangedreven ‘Hot Hatch’ met zich meedraagt maakte Ford UK een leuke poster met alle modellen uit de Ford RS-geschiedenis er op. Het is als het ware een trip door memory lane, waardoor jong en oud zijn favoriet kan kiezen. Wat is jouw favoriet? Die van mij: de Ford Sierra RS Cosworth uit 1985 vanwege de gigantische spoiler, die op het jongetje in mij een grote indruk maakte destijds.

Klik op de onderstaande afbeelding voor de posterversie (3507 x 4966 pixels, 2mb download)

Ford RS-modellen