Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Nog niet van ChatGPT gehoord? Ok, hoe was je jungletocht van een jaar door de Amazone zonder internet? Ik hoop dat het leuk was. Terwijl je weg was is er een nieuwe ster op het Internet verschenen, namelijk ChatGPT, een geavanceerde vraagbaak ontwikkeld door OpenAI. Je kunt het zo gek niet bedenken of dit door vele gigabytes aan teksten gevoerde AI-model heeft er een indrukwekkend antwoord op.

Daarom was ik benieuwd wat ChatGPT-4, de betaalde en meest geavanceerde versie van de AI-chatbot, zou antwoorden op mijn vraag: “Wat zijn de meest betrouwbare automodellen die in 2021 te koop waren in Europa?”  (de trainingsdata waarmee deze AI-bot is opgeleid loopt nl. t/m september 2021)

Zijn antwoord was:

Het beoordelen van de betrouwbaarheid van specifieke automodellen voor de Europese markt kan variëren afhankelijk van specifieke bronnen en onderzoeken. In Europa zijn organisaties zoals ADAC, TÜV en Which? betrouwbare bronnen voor auto-evaluaties.

Rekening houdend met de algemene perceptie en diverse betrouwbaarheidsstudies tot mijn laatste update in september 2021, waren enkele van de als meest betrouwbaar beschouwde automodellen die in 2021 in Europa te koop waren:

1. Toyota Corolla – Al decennia een betrouwbaarheidsstandaard.
2. Lexus NX – Lexus, het luxemerk van Toyota, blijft consequent hoog scoren in betrouwbaarheidsonderzoeken.
3. Mazda CX-5 – Mazda’s SUV is zowel populair als betrouwbaar gebleken.
4. Skoda Superb – Dit merk, onderdeel van de Volkswagen Groep, heeft een goede reputatie opgebouwd in termen van waarde en betrouwbaarheid.
5. Honda Jazz (Fit in andere markten) – Een compact model dat al jaren hoge betrouwbaarheidsscores haalt.
6. Toyota C-HR – Nog een betrouwbaar model van Toyota, dit keer in de compacte SUV-categorie.
7. Hyundai Tucson – Hyundai heeft zijn betrouwbaarheidsniveau in Europa verhoogd, met de Tucson als een van de voorbeelden.
8. Kia Sportage – Kia, het zustermerk van Hyundai, heeft ook een sterke betrouwbaarheidsreputatie in Europa.
9. Suzuki SX4 S-Cross – Suzuki heeft een goede reputatie wat betreft betrouwbaarheid, en de SX4 S-Cross is geen uitzondering.
10. Peugeot 3008 – Ondanks eerdere problemen met sommige oudere modellen, heeft Peugeot verbeteringen laten zien met hun recentere modellen, waaronder de 3008.

Het is belangrijk te onthouden dat de betrouwbaarheid van voertuigen kan variëren, zelfs tussen modeljaren. Het is altijd het beste om actuele bronnen en beoordelingen te raadplegen voordat je een beslissing neemt over een aankoop.

Dat de Toyota hoog scoort is weinig nieuws, de Japanse autofabrikant staat al jaren bekend om hun betrouwbare modellen. Dat de Peugeot 3008 er echter bij staat vind ik vrij verrassend, deze had ik er zelf niet snel bij gezet. Deze lijst is niet dé waarheid natuurlijk, want ChatGPT is in staat tot plausibel ogende, maar volstrekte onzinantwoorden, alhoewel versie 4 wel beter is dan de gratis versie 3.5. Gezien de bronnen die er genoemd worden kan er een kern van waarheid in zitten. Ik zou zeggen: doe je voordeel ermee!