Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Je ziet regelmatig auto’s rondrijden met een klein cijfertje boven of onder het tussenliggende streepje op een kentekenplaat. Het is meestal een 1, maar soms ook een hoger getal. Wat betekent dit getal nu eigenlijk en hoe hoog kan het oplopen?

Duplicaatcode

Dit getal is de zogenaamde duplicaatcode en geeft aan hoe vaak een nieuwe kentekenplaat is uitgegeven. Hij wordt toegevoegd aan een kentekenplaat wanneer deze vervangen moet worden, bijvoorbeeld bij verlies. Dit voorkomt dat twee voertuigen met hetzelfde kenteken rondrijden. Je wil niet dat iemand anders een verloren of gestolen kentekenplaat gebruikt voor een ramkraak, te hard rijden of tanken zonder betalen natuurlijk.

  • Geen duplicaatcode bij omwisselen:
    Als je je kenteken laat vervangen zonder dat er sprake is van verlies, bijvoorbeeld vanwege beschadiging of het overstappen naar een ander type plaat (met opgelegde letters in plaats van geperste letters), krijgt de plaat geen duplicaatcode.
  • Wel een duplicaatcode bij vermissing:
    Wanneer een kentekenplaat wordt vervangen vanwege vermissing, wordt een cijfer toegevoegd. De code begint bij 1 en loopt op naarmate meer vervangingen nodig zijn. Vanaf de tiende vervanging wordt alleen het laatste cijfer weergegeven en wordt het getal ónder het streepje weergegeven. Als het cijfer 9 onder de streep is bereikt, krijgt het voertuig een nieuw kenteken.

Hoe hoog kan de duplicaatcode oplopen?

De hoogste duplicaatcode is 19. Bij zo’n hoge getal wordt het cijfer ónder het streepje gezet, in plaats van erboven. Bovendien wordt de 1 van 19 niet weergegeven. Bij dergelijke extreme situaties wordt het kenteken uiteindelijk vervangen om verwarring te voorkomen.

Welke kentekenplaten krijgen een duplicaatcode?

De duplicaatcode wordt alleen gebruikt op gele GAIK-kentekenplaten (met het EG-logo), lichtblauwe taxi-kentekenplaten en bromfietskentekens. Kleinere kentekenplaten (zoals de ‘Amerikaanse’ variant) en CD-kentekens krijgen geen duplicaatcode. Bij verlies van deze platen wordt een nieuwe kentekencombinatie uitgegeven of een aantekening gemaakt op het kentekenbewijs.

Mag je de duplicaatcode verwijderen?

Sommigen vinden de duplicaatcode storend, omdat deze zou wijzen op nalatigheid van de eigenaar. Tot 2014 kon de code zonder gevolgen worden verwijderd. Sindsdien is het verplicht dat de duplicaatcode met onuitwisbare zwarte cijfers op de kentekenplaat staat. Het verwijderen of aanpassen ervan is sindsdien strafbaar.

Duplicaatcode op papieren kentekenbewijs

Bij verlies van een papieren kentekenbewijs wordt ook een duplicaatcode toegekend. Deze code verschijnt rechtsboven op deel 1A of als onderdeel van de voertuigcode.

Met de duplicaatcode kunnen autoriteiten eenvoudig controleren welke kentekenplaat bij welk voertuig hoort, wat misbruik zoals bij ramkraken of onbetaald tanken voorkomt.