Gelderland heeft een primeur: vanaf december gaat er in een zelfrijdend vehikel zonder stuur rijden tussen station Ede-Wageningen en de campus van Universiteit Wageningen. Op de openbare weg dus.

De provincie heeft samen met TU Delft, Wageningen Universiteit, TNO en innovatieplatform Connekt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het project. Vrijdag was de ministerraad al akkoord, en vandaag heeft ook het dagelijks bestuur van Gelderland het licht op groen gezet: er gaan twee zelfsturende 8-persoons busjes bij wijze van proef gedurende 6 maanden rijden op het ruim 6 kilometer lange traject.

De voertuigen zijn GPS-gestuurd en maken gebruik van 3D-beeld en een radarsysteem, waardoor ze ook in slecht weer kunnen rijden. Gedeputeerde Conny Bieze; “Een zelfsturende auto kan nog niet van de plank worden gekocht. Door de kennis te bundelen kunnen we een grote stap richting de toekomst maken”.

De Gelderse voertuigen besturen ‘zichzelf’ met hulp van GPS, 3D-beeld en een radarsysteem. Supergrappig natuurlijk, maar echt doorrijden doet het ding niet: hij gaat niet harder dan 50 kilometer per uur en gaat (gelukkig) niet de snelweg op. Reizigers kunnen een rit reserveren met een app, die hiervoor wordt ontwikkeld.

Het betreft nog een proef, dus Wageningse buschauffeurs hoeven nog niet gelijk naar het UWV te rennen, maar een gesprekje kan alvast geen kwaad. En dan graag de lompe exemplaren eerst.