Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Snelle hatchbacks in het C-segment worden steeds capabeler; ze zijn gebaseerd op de auto voor de gewone man, maar met een sportief onderstel en krachtige motor kunnen ze het een sportwagen behoorlijk lastig maken op kronkelige wegen. Daarbij zijn ze ook nog relatief betaalbaar.

Niet zo heel lang geleden kon je er vergif op innemen dat meer dan 200 pk in een voorwielaangedreven auto garant stond voor terminaal onderstuur. Tijden veranderen, en zoals je in onderstaande video kunt zien zijn voorwielaangedreven ‘hot hatches’ inmiddels zeer competente auto’s. De Britse autojournalist Chris Harris besloot om Ford’s 250 pk-sterke Focus ST het te laten opnemen tegen de Renault Mégane RS en de Opel Astra OPC (oftewel Vauxhall VXR in Engeland), zowel op de weg als het circuit.

Op papier is het wellicht een oneerlijke vergelijking, omdat de 2-liter turbo in de Ford Focus ST ‘slechts’ 250 pk levert, terwijl zijn rivalen 280 pk (Astra) and the 265 pk Mégane ophoesten. Maar daar kun je tegenin brengen dat a) Ford een goede reputatie heeft als het aankomt op het bouwen van goede, snelle hatchbacks en b) power niet de enige factor is als het aankomt op rijplezier; anders zouden we alleen maar naar de specificaties hoeven kijken en zou het duidelijk zijn.

Bekijk de onderstaande video voor de vergelijkende test. De video is wel in het Engels, maar je kunt de ondertitels automatisch (matig) laten vertalen als je dat makkelijker vindt.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Ford Focus ST

De nieuwe Ford Focus ST doet het in tegenstelling tot zijn voorganger niet meer met een vijfcilinder van Volvo (die overigens nog wel in de V40 T5 ligt). De 2.0 liter viercilinder turbo in de nieuwe Focus ST levert 250 pk bij 360 Nm en staat garant voor een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 6,5 seconden en een top van 248 km/h. Hij is verkrijgbaar vanaf € 34.410.

Opel Astra OPC

Voorin ligt een 2.0 liter viercilinder turbo met 280 pk en 400 Nm Koppel, hiermee is de Astra OPC één van de de sterkste hot hatchbacks van het moment. De nieuwe Astra OPC is goed voor een sprint van 0 tot 100 km/u in 6 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Nooit eerder was een Astra zo snel. De vanafprijs van de Astra OPC is een stevige € 43.995,-.

Renault Megane RS

Ook de Renault Megane RS beschikt over een 2.0 liter viercilinder turbomotor, hij produceert 265 pk en 360 NM koppel, en is vanaf € 35.990 verkrijgbaar. De acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur vergt slechts 6,0 seconden.