De overgang naar de wintertijd is een kleine ramp voor het verkeer in Nederland. Het levert namelijk elk jaar weer twee keer zo veel file op in de dagen na de overgang ten opzichte van de normale drukte. We moeten met z’n allen wennen aan de donkere avondspits, en dat levert veel files op. Om maar niet te spreken over de (extra) ongevallen die gebeuren omdat het eerder donker is.

Wintertijd = standaardtijd

Wist je dat de wintertijd eigenlijk de “normale” tijd is? De zomertijd is juist de vreemde eend in de bijt, want dan zetten we de klok juist een uurtje vooruit in heel Europa, een groot deel van Noord-Amerika en nog een aantal landen over de wereld.

wintertijd: de klok gaat een uur achteruit

Wintertijd: de klok gaat een uur achteruit

Deze zomertijd werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers voor het eerst ingevoerd, maar verdween daarna weer. In de winter kon de klok weer een uurtje terug. In 1977 werd de overgang naar zomer- en wintertijd opnieuw ingevoerd vanwege de oliecrisis. Door de klok een uur vooruit te zetten, zouden we effectiever omgaan met het daglicht, om zo energie te sparen.

Weg er mee?

Veel mensen hebben er last van, waaronder het verkeer, en er zijn onderzoeken die aantonen dat de winst minimaal is. Een meerderheid van het Europees Parlement wil daarom nog dit jaar de eerste stappen zetten om een einde te maken aan het halfjaarlijkse gerommel met de klok. Maar of dat doorgang vindt?