Winterbanden in de zomer gebruiken, is dat verstandig? Volgens BOVAG niet, en zij brengen vandaag dan ook een persbericht naar buiten.
Volgens de Bond van Autohandelaren en Garagehouders rijden te veel mensen met hun winterbanden door in de zomer, wat voor onveilige omstandigheden zorgt. Winterbanden onder zomerse omstandigheden hebben een langere remweg, slijten sneller, hebben een minder direct stuurgedrag en zorgen voor een hoger verbruik dan zomerbanden.
De BOVAG is natuurlijk begaan met het lot van de automobilist, maar ook met haar leden, de autohandelaren en garagehouders. En die zijn niet gebaat bij het wegblijven van automobilisten, die ook nog eens minder geld aan onderhoud besteden in deze tijden van crisis. Niet goed dus voor de autobranche. Daarom checken we het ook even bij de ANWB. Volgens de ANWB kun je, als je je snelheid en je afstand aanpast, in de zomer doorrijden met winterbanden, maar het is niet ideaal.
Conclusie: zomerbanden zijn in de zomer beter, en winterbanden in de winter. En daarom zijn deze typen banden in het leven geroepen. Hoe extremer de omstandigheden, hoe extremer de verschillen tussen de 2 soorten banden. De keuze is aan jou.

Ik laat om iedere nieuwe auto direct winterbanden monteren. U zult wel gelijk hebben met de extra slijtage en langere remweg? Maar ik heb nimmer iets van een langere remweg gemerkt, maar wel van de extreem kostbare opslag en wisselen van de zomer en winterbanden. < dan € 500,- per jaar.
Wat doe je als aan het eind van de winter het profiel van je winterbanden nog maar 4 mm is? De winterbanden afrijden in de zomer!
Oprijden van je winterbanden kan, maar de remweg is vooral op droog wegdek beduidend langer dan een zomerband. Houd bovendien bij weinig profiel wel rekening dat je remweg op nat minder kan worden. En @C.van Asselt: de remweg kun je natuurlijk moeilijk vergelijken als je nooit met zomerbanden rijdt ;-). Uit eigen ervaring weet ik overigens dat een zomerband door zijn andere samenstelling een stuk scherper/directer stuurt.
als je altijd op winterbanden rijdt in de zomer dan zul je wel een rijgedrag hebben wat vergelijkbaar is met de verandering van de werking van de schokdempers bij het ouder worden van de auto.
Opmerkelijk is dat er geen discussie lijkt te zijn over All Weather banden. Ik heb onder al denkbare omstandigheden inmiddels ruim 30.000 km afgelegd na eerst een ervaring van twee jaar op zo genoemde zomerbanden. Ik weet wel dat de All Weather banden in de winter het verschil maken en in de zomer ook voor prima wegcontact zorgen.
de remweg zal langer zijn dan de beste zomerband, maar zolang er nog steeds inferieure banden (zomer, winter of allseasons) mogen worden verkocht en er ook zat automobilisten op uitgedroogde en/of versleten banden rondrijden, zit ik met mijn premium winterbanden nog ver onder het gemiddelde qua remweg..
slijtage? ik heb zelfs verhalen gehoord dat door de taaiheid winterbanden mìnder hard sluiten en ben dit eigenlijk ook aan het testen met mijn minder wordende (5,5 mm) winterbanden..
(want krijgen we nog winter?)
Beste Carblogger,
Ik snap je aversie tegen slechte autobanden.
Er is een bandenlabel door de overheid gecreëerd, daar moeten alle banden aan voldoen en de uitkomst goed, slecht of minder komt daarin tot uitdrukking. Ik als consument wordt hiermee ondersteund in het maken van mijn keuze.
Ik rijdt inmiddels drie winters en binnenkort drie zomers op allweather banden van Nederlands fabrikaat, het label geeft aan modder en sneeuw en ook klaver, een berg en nog iets. Maar ook, voor geluid een C en ook voor rolweerstand/brandstof gebruik.
De Nederlandse automobielclub test de band ook en vind het een matige winterband en ook om in de zomer er mee te rijden eigenlijk ook niet best. Wat heb ik aan al die verhalen het lijkt wel of ik op een verjaardag zit. Ieder heeft een mening en dus ook het energielabel daar heb ik niets aan. Wel, ik houd me dan maar aan mijn eigen menig na ruim 45.000 km, ik heb een geweldige band onder mijn auto die me in en onder diverse omstandigheden geweldig heeft gediend.
Groetjes Bart