Inmiddels zijn aardig wat bronnen die beweren dat Apple een auto aan het ontwikkelen is. En met volle vaart, want naar verluidt zou het Amerikaanse bedrijf in 2021 iets willen presenteren.

En om dat te bereiken is de portemonnee getrokken en zijn allerlei belangrijke figuren bij bedrijven als Tesla, Ford en A123 Systems (accuproducent) weggekocht. Er werd een salaris geboden wat zo’n 60% hoger ligt, plus een bonus van 250.000 dollar. Dan is iedereen te koop, tenzij je net de loterij gewonnen had natuurlijk.

Maar waarom is de elektronicagigant nu onder de codenaam ‘Titan’ bezig met autotechnologie? Vergeleken met de smartphone- en software-industrie is de auto-industrie relatief log, traditioneel en worden er lage marges gemaakt. En dat zijn ze bij Apple bepaald niet gewend natuurlijk. Een aantal mogelijke redenen:

Nieuwe markten

Zo verdient Apple zijn geld

Zo verdient Apple zijn geld

Apple is momenteel zo’n beetje het best renderende bedrijf ter wereld; het boekte in het laatste drie maanden van 2014 maar liefst 18 miljard dollar winst. En het heeft 178 miljard (!) dollar op de bank. Als je zo groot bent en je wilt blijven groeien, moet je op zoek naar nieuwe markten. Een autootje ontwikkelen bijvoorbeeld? Een klein bedrijf moet op de centen letten, maar als je geld als water verdient, kun je het ook volop laten stromen naar spannende nieuwe projecten, zonder veel risico als het niet zo’n succes wordt.

Rijdende gadget

Vergeet de huidige auto even, en denk in de (nabije) toekomst. De toekomstige auto rijdt elektrisch, is (deels) zelfrijdend, zit vol met elektronica en besturingssoftware, is verbonden met internet, en het design is belangrijk. Lijkt dus wel een iPhone op wielen! Deze evolutie van de automobiel maakt het mogelijk voor een bedrijf als Apple om zich bezig te houden met wat voorheen traditionele industrie was. Net zoals Tesla dat al eerder deed, en niet onsuccesvol. En de smartphones profiteren bijvoorbeeld ongetwijfeld ook van verbeterde accutechnologie die hoognodig is voor een beter bereik van de elektrische auto.

Apple's zelfrijdende auto

Testauto met Apple-technologie

Concurrenten doen het ook

Google, Apple’s grootste concurrent, is al jaren bezig met een zelfrijdende auto, en heeft onlangs zelfs een zelfontworpen auto zonder stuur en pedalen laten zien. Ze moeten bij Apple gedacht hebben: dat moeten we ook gaan doen en beter. Nu is dat is niet zo moeilijk qua design, want het bolhoedje van Google is verre van cool. Maar Google is al wel heel ver met de software voor het autonoom laten rijden van de vierwieler, en dat haal je niet zo snel in. Aan de andere kant kun je nog niets kopen van Google waar je mee kunt rijden, maar denk aan een zelfrijdende Uber-taxi die je straks met je smartphone kunt bestellen, en je snapt waarom Apple wel op deze trein moét springen.

Talent houden

Tesla lijkt geen directe concurrent, maar het bedrijf wil ook graag een zelfrijdende auto lanceren, en pikt al een tijdje getalenteerd personeel weg bij Apple. Deze mensen ziet Apple natuurlijk niet graag gaan, maar je moet ze wel een uitdaging geven. En dat zou ook een reden kunnen zijn dat ze nu een nieuw groot project starten: je talenten binnenboord houden.

Apple Carplay in de nieuwe Volvo XC90

Apple Carplay in de nieuwe Volvo XC90

Ook benieuwd?

Het zal mij benieuwen waar Apple mee komt, of er daadwerkelijk een eigen auto komt, of dat het bedrijf technologie gaat verkopen aan autofabrikanten (powered by Apple), net als ze doen met Apple Carplay. Ze schijnen al in overleg met BMW te zijn, omdat ze onder de indruk zijn van diens i-serie. Er gaan in ieder geval spannende dingen gebeuren op dit gebied, dat is zeker.

Update 17 okt. 2016: Apple lijkt gestopt te zijn met het ontwikkelen van een eigen auto, en richt zich nu op het ontwikkelen van software voor autonome auto’s.