Volvo heeft de Autosalon van Genève aangegrepen om een nieuw veiligheidssysteem te introduceren dat fietsers voor de auto detecteert, en automatisch kan remmen. Deze ontwikkeling is een wereldprimeur en weer een kleine stap richting een volledig autonome auto. Het systeem heet Cyclist Detection, en vult het reeds bestaande Collision Warning en Pedestrian Detection-systeem aan en zorgt voor een vermijding of vermindering van letsel door een sterke remingreep als een mogelijke aanrijding met een fietser dreigt.

Werking Cyclist Detection

Cyclist Detection werkt met een radar en een camera die beide de omgeving vóór de auto in de gaten houden. De radar legt de positie van een object vast en de camera bepaalt wat het object is. Daarbij berekent een centrale controle-eenheid continu wat de bewegingen van bijvoorbeeld fietsers of voetgangers zijn. Mocht een fietser, of een andere auto, opeens voor de auto bewegen, dan kan de computer vrijwel meteen het gevaar herkennen en volledig zelfstandig ingrijpen door te remmen.

Volvo zegt dat het ongelukken kan voorkomen, maar vooral kan zorgen dat aanrijdingen minder ernstig aflopen voor de fietser. Het systeem vangt 2 vliegen in 1 klap, namelijk het feit dat een computer vele malen sneller kan reageren dan een mens, en het feit dat automobilisten vaak niet het volledige remvermogen van een auto gebruiken bij een noodstop.

Snel beschikbaar

Vanaf halverwege mei 2013 zal het Pedestrian & Cyclist Detection al beschikbaar komen in de Volvo V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80 modellen.

Video Volvo Cyclist Detection