Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Lijkt het je niet heerlijk? Je komt aan bij een parkeergarage, stapt uit, geeft op je smartphone aan dat je auto maar even fijn een parkeerplekje moet gaan zoeken, en je gaat boodschappen doen.

Als je klaar bent met je boodschappen geef je je auto opdracht om je weer op te halen, en binnen no time staat je stalen ros al weer voor je klaar.

Toekomstmuziek? Niet als het aan Volvo ligt, want volgens de Zweedse autofabrikant nadert hun autonome parkeerfunctie (autonomous parking) de productiefase, en kunnen we het systeem mogelijk al in de nieuwe XC90 terugvinden, die eind 2014 gelanceerd wordt. Daarna is het natuurlijk een kwestie van tijd voordat we het bij de andere modellen van Volvo in de optielijst kunnen aankruisen.

Hoe werkt het?

Vehicle 2 Infrastructure-technologie – ofwel zendapparatuur in het wegdek – informeert de bestuurder als autonoom parkeren mogelijk is. De zelfparkerende auto gebruikt na de opdracht van de bestuurder via een app zijn sensoren om een parkeerplek te lokaliseren en er naartoe te navigeren. Volvo’s slimme, onbemande auto ‘ziet’ de andere auto’s en voetgangers op de parkeerplaats, en houdt er rekening mee. Gelukkig maar, want het lijkt me nou niet echt een fijne ervaring om terug te komen van je boodschappen en een kind onder je auto terug te vinden…

Check de video hieronder waarin een test-V40 rondrijdt op een parkeerplek.

Niet nieuw

De automatische parkeerfunctie is trouwens niet helemaal nieuw in de autoindustrie. Audi liet begin dit jaar al een zelfparkerende A7 zien. Los van wie het eerste was of het verste is: deze ontwikkeling is wederom een stap richting een volautomatisch rijdende auto die we gewoon in de showroom kunnen kopen. De generaties na ons zullen zich verbazen over het feit dat wij onze auto’s altijd zelf moesten besturen.

Nu maar hopen dat je auto straks zelf sneller parkeert dan deze Vlaming met zijn Toyota Prius, want dan heb je nooit een parkeerplaats…