Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Frankrijk is voor veel Nederlanders een land waar het prima toeven is in de zomer, maar ook een land met fanatieke regels met betrekking tot ons automobilisten.

Je wist natuurlijk al lang dat je in Frankrijk per inzittende een veiligheidsvest in de auto moet hebben? En dat er een gevarendriehoek aanwezig moet zijn in je auto?

Omdat de Franse regering het aantal verkeersdoden wil terugbrengen, zijn de regeltjes in Frankrijk dit jaar verder uitgebreid.

Meer controles

Op veel wegen in de Frankrijk gelden uiteraard, net als in Nederland, snelheidslimieten. Maar de Fransen zijn echte fanatiekelingen als het aankomt op handhaving hiervan. Laserguns met bijbehorende motoragenten op de Route Du Soleil zijn bijvoorbeeld eerder regel dan uitzondering en dit jaar worden de waarschuwingen weggehaald en de  controles uitgebreid met onopvallende surveillanceauto’s.

Daar komt bovenop dat de Fransen het tegenwoordig verbieden om radarverklikkers in je navigatiesysteem te gebruiken. Het mag er wel op staan, maar het mag niet aan staan. Wie gepakt wordt riskeert een boete van 1500 euro.

Het is nog twijfelachtig of de Fransen een dergelijke regel mogen hanteren in de EU, maar dit soort bedragen schrikken wel af. Mijn devies: gewoon de cruisecontrol gebruiken, dan rijd je meer ontspannen.

Blaastest

Vanaf 1 juli 2012 moet elke automobilist in Frankrijk, dus ook de toerist, twee NF-goedgekeurde blaastesten (éthylotest) in de auto hebben liggen. Je moet deze dus zelf aanschaffen (bijvoorbeeld hier of hier) en kunnen tonen bij een politie- of grenscontrole. Om aan de regels te wennen gaat de Franse gendarmerie overigens niet direct over tot bekeuren, maar er wordt vanaf 1 juli 2012 wel gecontroleerd. Bekeuringen worden pas vanaf november uitgedeeld.

Niet handsfree bellen tijdens het film kijken

Vanaf dit jaar geldt een boetebedrag van 135 euro voor het niet-handsfree bellen in de auto. Nu zijn we in Nederland al gewend aan deze regel … maar als de Franse politie je betrapt op het als bestuurder kijken van een film, dan mag je 1500 euro in de Franse staatskas storten en dat is geen “pipi de chat”. Maar wie doet dat nou?