Om auto’s zuiniger maar toch veiliger te maken, moeten auto’s lichter worden, maar ook sterker. Dat vraagt nogal wat van het staal waarvan auto’s gemaakt worden. Tata Steel (voorheen Hoogovens en daarna Corus) uit IJmuiden gaat autofabrikanten helpen door nieuwe utrasterke staalsoorten te ontwikkelen. Hiervoor heeft het bedrijf een nieuwe, geavanceerde heet-persinstallatie in gebruik genomen voor het ontwikkelen van ultrahogesterkte staal voor de automobielsector.

Tata Steel werkt hiervoor samen met grote Europese autofabrikanten, en deze samenwerking heeft inzicht opgeleverd met betrekking tot de eisen voor toekomstige automodellen.

Heet persen van staal wordt in toenemende mate gebruikt door autofabrikanten en hun toeleveranciers om complexe carrosserie-onderdelen te produceren die hoge krachten kunnen weerstaan.

Automodellen die onlangs op de markt zijn gebracht, bestaan voor meer dan 20 procent van hun gewicht uit heetgeperste stalen onderdelen. Vooral staalsoorten waarvan de sterkte is vergroot door toevoeging van boron worden steeds vaker gebruikt. Tata Steel ontwikkelt boron-staalsoorten met een zinklaag.