Staatssecretaris Frans Weekers van Financien wil een gestaffelde bijtelling invoeren, zei hij zaterdag in de TROS Autoshow. Nu is het zo dat iedereen die met een auto van de zaak meer dan 500 privékilometers rijdt, bijtelling betaalt. Vervolgens maakt het niet meer uit hoeveel privékilometers er mee wordt gereden.

Weekers wil daarin onderscheid aanbrengen. Hij vindt het niet rechtvaardig dat iemand die veel privékilometers rijdt met de auto van de baas evenveel bijtelling betaalt als iemand die maar weinig privé rijdt. Hij wil met de autobranche in overleg over hoe er een gestaffelde en ‘faire’ bijtelling kan worden ingevoerd.

Oldtimers

MG Owners HollandWeekers zei ook dat hij nog nadenkt over hoe hij tegemoet gaat komen aan moties van de Tweede Kamer over de oldtimers.

De Kamer wil dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting overeind blijft voor mensen die een oldtimer als hobby hebben. Het ‘rijdend cultureel erfgoed’ wordt daarmee beschermd. Weekers overlegt nog met de autobranche over hoe dat kan worden vormgegeven. Hij wil wel dat mensen die een oude vervuilende Mercedes of Golf dagelijks gebruiken motorrijtuigenbelasting gaan betalen.

Mogelijk dat er een soort strippenkaart komt waarbij je met een oldtimer 20 of 25 dagen per jaar mag rijden zonder te worden belast. Volgens de presentatoren van de radioshow vergt dat veel te veel administratie. Er rijden naar hun zeggen slechts 3800 auto’s rond die 30 jaar en ouder zijn, en volgens de presentatoren is die grens dan ook een prima uitgangspunt om de hobbyisten van de profiteurs te scheiden. Staatssecretaris Frans Weekers rijdt trouwens privé ook in een oldtimer, namelijk een rode Peugeot 504 cabrio.

Luister de hele uitzending van 5 januari terug: