Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Volvo’s CEO Hakan Samuelson heeft gesprekken gehad met de Minister van Economie en de Vlaams minister-president Kris Peeters melden diverse Vlaamse media.

De Zweedse topman maakt zich zorgen over de hoge (loon)kosten in België. De Volvofabriek in Gent produceert momenteel de populaire V40, S60 en XC60, maar het is alles behalve zeker dat de toekomstige modellen van Volvo er wederom geproduceerd gaan worden.

Nu de Zweedse autofabrikant een fabriek in China bouwt, kan de Zweedse CEO kiezen waar hij de nieuw te bouwen modellen laat bouwen: in een Zweedse, Chinese of een Belgische fabriek. We weten allemaal dat Chinezen voor een appel en een ei een auto in elkaar willen zetten, en zelfs in Zweden liggen de loonkosten in Zweden blijkbaar lager dan in België.

De boodschap van Samuelson aan Peeters was dan ook vrij duidelijk: de Belgen moeten wat aan de kosten doen. Voorlopig gaat de Chinese fabriek alleen auto’s voor de Chinese markt produceren, maar Samuelson heeft wel gevraagd aan de Belgische regering om nog eens goed naar hun concurrentievermogen te kijken. Hij vraagt niet om de kosten met 10% te verlagen, maar wel dat de Belgen competitief blijven.

Samuelson heeft het vast niet in de volgende woorden gezegd, maar tussen de regels door lezen we natuurlijk “anders wordt er straks niets meer geproduceerd in Gent”, net als bij Ford in Genk