Met de auto naar het EK voetbal rijden in Oekraïne is een flinke onderneming. Zo is het volgens de routeplanner 31 uur rijden en moet je rekenen op lange wachttijden bij de grens.

Autoweek deed er 72 uur over om heen en terug te rijden. Als je dat nog geen probleem vindt, dan moet je wat mogelijke problemen realiseren. Aan de grens wordt de auto bijvoorbeeld aan de bestuurder gekoppeld en mag de auto zonder deze bestuurder en andersom het land niet uit. Dit om illegale autohandel tegen te gaan. Probleempje als je iets overkomt in Oekraïne en je moet bijvoorbeeld per vliegtuig zo snel mogelijk terug naar Nederland.

Automagazine Autoweek en de ANWB besloten om de rit te verkennen en vertrokken met de auto naar Oekraïne.

Autoweek

Autoweek reed met een i30 van hoofdsponsor Hyundai naar Charkov (Kharkov). Presentator Roland Tameling van Autoweek doet in 3 onderstaande delen videoverslag van de lange rit.
Deel 1
Met de auto naar EK, deel 1

Deel 2
Met de auto naar EK, deel 2

Deel 3
Met de auto naar EK, deel 3

ANWB

De ANWB reed met ook met de auto naar Oekraïne. Frank Buma doet verslag. Op de heenweg reden ze de route die werd aanbevolen door de Nederlandse ambassade in Kiev, namelijk via Dortmund, Dresden en Krakau. Terug namen ze de kortst mogelijke route terug naar Nederland, namelijk van Kiev naar Warschau en via Berlijn. Tijdens de reis werden ze gevolgd door een cameraploeg van de Kampioen.