Om te bewijzen dat de nieuwe Mazda 3 goed in elkaar zit, heeft Mazda autojournalisten uit de hele wereld uitgenodigd om een gedeelte te rijden van de 15.000 kilometer lange route van Hiroshima, waar de Mazda-fabriek gevestigd is, naar Frankfurt, waar in september de IAA-autobeurs wordt gehouden.

Hiroshima – Frankfurt

Er rijden 8 nagelnieuwe Mazda3’tjes mee, en deze zijn allemaal uitgerust met de 2.0 SkyActiv-G benzinemotor met 120 pk. Twee in Soul Red Metallic, twee in Snowflake White Pearl, twee in Aluminium Metallic en twee in Meteor Gray. Het zijn daadwerkelijk de eerste acht modellen die vanuit de Hofu fabriek zijn komen rollen. De testrit loopt door negen tijdzones en doorkruist met name Rusland, het grootste land ter wereld, voordat hij Wit-Rusland en Polen bereikt. De auto’s zullen op 7 september in Frankfurt arriveren, net voor de start van de IAA, de grote tweejaarlijkse internationale autobeurs van Frankfurt.

Rusland

De reis van Japan naar naar de grootste Pacifische havenstad van Rusland, Vladivostok, vond plaats met de Makassar Highway, een 17.000 ton wegend vrachtschip. Inmiddels verkennen de Mazda’s het enorme Rusland. De eerste etappe duurde drie dagen en ging over een afstand van 1400 km naar Blagoveshchensk. In totaal zullen de Mazda’s 3 een afstand afleggen van zo’n 15.000 kilometer.

Nederlandse teams

Elke etappe zijn er nieuwe teams met een mix van vertegenwoordigers van de media, bloggers en Mazda-fans, die allemaal als eerste de mogelijkheid krijgen de nieuwe Mazda3 onder zulke intensieve omstandigheden te testen. Tijdens etappe vier door Siberië, van Krasnoyarsk naar Barnaul, zullen twee Nederlandse teams deelnemen, waaronder Autoweek. Het blad kan dan in ieder geval een gefundeerder oordeel vellen dan in deze rij-impressie.

Geschiedenis

Het is niet de eerste keer dat modellen van Mazda deelnemen aan zo’n extreme testrit. In 1977 reden Duitse journalisten met twee voorgangers van de Mazda3, de Mazda 323 Hatchback, van Japan naar Frankfurt. Deze expeditie kreeg een vervolg in 1990, toen vier Mazda’s 626 de voormalige Sovjet-Unie doorkruisten. Nu is het de beurt aan Mazda’s nieuwste compacte middenklasser. De compleet nieuwe Mazda3 zal 26 oktober in de Nederlandse showrooms verschijnen.

Plaatjes