Het is natuurlijk de nachtmerrie van elke autofabrikant als een auto tijdens een test door een automagazine de geest geeft. Precies dat gebeurde bij een nagelnieuwe DS4 onlangs in een test van Autovisie.

Tesla overkwam het bij een test van de Roadster door Top Gear. Het was slechts het best bekeken autoprogramma ter wereld, dus who cares? Een heleboel mensen kennelijk, want Tesla heeft het programma aangeklaagd en verloren. Daarna is het allemaal goedgekomen, maar het is niet best voor je reputatie als autofabrikant. Nu dus de beurt aan een DS4 (we mogen geen Citroën DS4 meer zeggen, maar dat is het natuurlijk wel).

Olie in voetenruimte

Wat gebeurde er? Het magazine testte de Fransoos tegenover een Infiniti Q30 en tijdens deze dubbeltest begaf de koppeling het. De splinternieuwe DS 4 1.6 BlueHDI met slechts enkele honderden kilometers op de teller wilde niet meer koppelen en er stroomde zelfs olie de voetruimte binnen. De auto kon niet meer rijden en moest worden weggesleept. Pijnlijk.

Volgens het blad was er in het geval van de testauto een verstopping in het hydraulische circuit. Daardoor kon de koppelingspedaalcilinder, die zich in het interieur bevindt, de druk niet meer aan en lekte er olie de voetruimte binnen.

Kwaliteitscontroles verscherpt

De importeur heeft het direct gemeld bij de fabrikant, en haastte zich te melden dat het een nieuw onderdeel betrof, het bij oudere types niet voorkomt, en dat naar aanleiding van dit voorval de kwaliteitscontroles tijdens het productieproces zijn verscherpt.