In een wereld van toenemende afkeer van dieselmotoren is het makkelijk pronken met een hybride. Zeker als dat ook nog eens een crossover is, een modelvorm die momenteel met bakken tegelijk de showrooms uitrijdt. Dus komt Kia net de Niro, een crossover mét hybride aandrijving.

De Koreanen hebben er zelfs een nieuwe term voor bedacht, de HUV, oftewel de ‘Hybrid Utility Vehicle’. Beetje in de trant van de Mitsubishi (f)Outlander, alleen hopelijk ziet deze Kia er in het echt beter uit dan de Japanner die momenteel ons verkeersbeeld vervuilt. De eerste plaatjes, hoewel nog gecamoufleerd, geven nog niet echt veel hoop. Maar goed, denk de camouflage weg en een paar leuke velgjes er onder, en het wordt wellicht nog wat.

De aandrijving dan: de Niro wordt voorzien van een 1.6 benzinemotor (105 pk) in combinatie met een 32 Kw elektromotor en een 1.56Kwh lithium-polymeer accupakket. Meer specs zijn er nu nog even niet.

Alleen jammer dat de uitstoot op 89 gram CO2 (voorlopige waarde) blijft steken, en dat betekent vanaf volgend jaar ‘gewoon’ 21% bijtelling voor de zakelijke rijder in Nederland. Kia maakte vandaag echter ook bekend dat er een versie met een stekker komt (een PHEV dus), die met een beetje geluk in dit lijstje terecht komt.

Kia’s nieuwe telg komt vanaf de tweede helft van 2016 naar Nederland.