Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Het verplaatsen van de IAA naar München was een strategische zet om het evenement te vernieuwen, te herpositioneren in het licht van veranderende industrietrends en om een breder scala aan mobiliteitsthema’s aan te pakken dan alleen traditionele auto’s…

…maar auto’s zijn natuurlijk het leukste! En daarom toog Autoweek in de vorm van Frank Jacobsen naar de Beierse hoofdstad en maakte daar de onderstaande videoreportages van de tweede editie van de IAA Mobility in München (5 – 10 september 2023).

Deel 1: Volkswagen-groep

In deze video aandacht voor de gecrowdsourcete Cupra DarkRebel (concept) ter ere van 5 jaar Cupra, de lichte, handgeschakelde Porsche 911 S/T, de eerste elektrisch aangedreven Lambo, de Lamborghini Lanzador (concept), de Audi Q6 e-tron (productierijpe concept) en tenslotte Volkswagen California camperbus op basis van de Multivan.

Omdat het nieuws van de ID.GTI Concept best wat aandacht vraagt, want de eerste elektrische GTI van Volkswagen én, nog belangrijker, de in 2025 te verschijnen ID.2all (elektrische auto voor de massa, want betaalbaar) als basis heeft, heeft Autoweek er een aparte video over gemaakt.

Deel 2:

Dit is een compleet elektrische video, want het nieuws op autogebied speelt zich voornamelijk af op elektrisch gebied. In deze video aandacht voor de Porsche Mission X (productierijpe concept), een Nürburgring-knaller. Op de MG-stand zien we naast de Cyberster de MG 4 Electric X-Power “hot hatch”, oftewel een supersnelle elektrische hatchback, iets wat Volkswagen al lang met de ID3 had moeten doen. Vervolgens de prachtige Vision Neue Klasse (concept) van BMW, een conceptplatform waarop BMW de nieuwe volelektrische modellen gaat baseren. Zie jij net als ik een vleugje Alfa in dit model? Daarna Chinese SUV’s: Leapmotor C10, BYD Seal U en tenslotte de Mercedes-Benz Vision one-eleven (concept), met de axial flux-motor.

Deel 3:

Voor het derde en laatste deel van het beursverslag gaat Autoweek het centrum van München in, waar Mercedes-Benz aan de hand van de CLA Concept op basis van het 800 Volt MMA-platform. En nu ze daar toch zijn, kijken ze meteen even naar de E-Klasse All Terrain.

Wat ontbreekt er nog in deze reportages?

Op de IAA München 2023 zijn nog meer leuke auto’s te zien, namelijk o.a.:

  • Fisker Pear: betaalbare elektrische crossover met opvallend design (2025?)
  • Ford Explorer: Ford’s versie van de VW ID4, want op hetzelfde platform. Zou lekker moeten sturen, want Ford
  • Mini Cooper: de Mini drie- en vijfdeurs en Cabrio zijn voortaan altijd Mini Coopers (ongeacht dus je motorkeuze)
  • Mini Countryman: Maxi SUV voor hippe moeders
  • Opel Astra Electric: Stellantis-broertje van de elektrische Peugeot 308, nu ook als Sportstourer. Dus een van de weinige elektrische stations. Is daar nog een markt voor met al die SUV-voorliefde?
  • Renault Scenic E-Tech Electric: de Scenic wordt net als de Espace een SUV
  • Smart #3: coupéversie van de #1?
  • Tesla Model 3: grondige facelift
  • Volkswagen Passat Variant: de 9e generatie van de Passat komt niet meer als sedan