De nieuwe concurrent van de Toyota Prius komt uit Korea: de Hyundai IONIQ. En dat kon leasetechnisch best wel eens een interessant karretje worden.

De Koreaan komt in een meerdere varianten: een hybride mét stekker (PHEV), een hybride zonder stekker en een volledig elektrische versie, uiteraard ook met stekker. Zo probeert Hyundai meerdere kopersgroepen aan te spreken, en met name de versies met stekkersnoer kunnen in Nederland populair worden, want: lage bijtelling.

Hier werd de Ioniq gespot bij de opnames voor een tv-commercial in Los Angeles.

https://twitter.com/JJODRY/status/681500983390801921/photo/1?ref_src=twsrc^tfw

Update 7-1-2016: Inmiddels zijn er ook wat officiële foto’s gelekt

 

De hybride-versie wordt aangedreven door een 1.6-liter GDI viercilinder benzinemotor met 105 pk en 146 Nm die is gekoppeld aan een 44 pk sterke elektromotor. De Zuid-Koreaanse verbruiksmeting belooft een gemiddeld verbruik van 4,5 l/100 km, maar deze is wel anders dan onze verbruiksmeting dus er kan nog niet veel over de CO2-waardes gezegd worden.

De aandrijving zal niet zoals bij de Prius via een irritante CVT verlopen, maar via een automaat met dubbele koppeling waardoor een loeiende motor wordt voorkomen. Daarmee heeft de Hyundai op papier al punten verdiend.

De IONIQ zal in januari in Zuid-Korea getoond worden. Europeanen moeten nog even wachten tot de autoshow van Genève in maart om hem voor het eerst in het echt te zien, en dan komt ie waarschijnlijk in de tweede helft van 2016 op de markt.