Wil je een nieuwe auto kopen, je oude verkopen of overstappen naar een andere autoverzekering? In alle gevallen zul je je huidige autoverzekering moeten opzeggen zodat je niet onnodig betaalt of met een dubbele polis zit.

Zelf actie ondernemen

Autoverzekeringen zijn anders dan de meeste verzekeringen waar de nieuwe verzekeraar de oude verzekering automatisch voor je opzegt. Een autoverzekering zul je altijd zelf moeten opzeggen.

Schriftelijk opzeggen

Een autoverzekering kun je alleen schriftelijk opzeggen door een opzegbrief te sturen met je eigen gegevens, de gegevens van je verzekering en de opzegdatum. Verschillende websites en verzekeraars hebben voorbeeldbrieven opgesteld welke je gemakkelijk kunt invullen en aangetekend kunt opsturen naar de verzekeraar. Een autoverzekering opzeggen kan via overstappen.nl. Hier is ook een standaard opzegbrief beschikbaar.

In welke gevallen zeg ik mijn autoverzekering op?

Je kunt je autoverzekering om een aantal redenen opzeggen:

Je wilt overstappen naar een andere autoverzekering – Je hebt verschillende autoverzekeringen met elkaar vergeleken en bent erachter gekomen dat een andere verzekeraar een goedkopere autoverzekering aanbiedt met dezelfde dekking. Voordat je overstapt zul je je oude autoverzekering moeten opzeggen.

Je wilt je auto verkopenJe hebt geen auto meer en dus geen autoverzekering meer nodig. Zorg ervoor dat je de auto overschrijft op de naam van de koper. Als je dit niet doet blijf je de eigenaar en moet je verplicht WA-verzekerd zijn.

Je wilt een nieuwe auto kopenEen autoverzekering is kenteken gebonden, als je een nieuwe auto koopt zul je hiervoor dus ook een nieuwe verzekering moeten afsluiten. De nieuwe auto wordt op jouw naam gezet en vanaf dat moment ben je wettelijk verplicht om WA-verzekerd te zijn.

Zeg niet te vroeg op

Let bij het opzeggen op de duur van het contract. De meeste autoverzekeringen worden voor een jaar afgesloten, na deze periode kun je de verzekering opzeggen. In sommige gevallen is een autoverzekering dagelijks opzegbaar, in dat geval kun je het contract iedere dag opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn, dit is meestal namelijk wel een maand.

Voorkom een opzegboete

Wanneer je te vroeg opzegt kan de autoverzekeraar een opzegboete in rekening brengen. De hoogte van deze boete kan verschillen per verzekeraar. Controleer daarom van tevoren goed wanneer je contract afloopt of check dit bij de autoverzekeraar zelf en voorkom een boete.

Deze blogpost wordt je aangeboden in samenwerking met Overstappen.nl