Als fervente gebruiker van navigatie (in de vorm van een betaalde app van TomTom) op de iPhone 4S was ik toch wel erg benieuwd naar de prestaties van de nieuwe ingebouwde gratis navigatiemogelijkheid in iOS 6, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple dat afgelopen donderdag werd vrijgegeven. iOS 6 wordt standaard geïnstalleerd op de iPhone 5 en bestaande iPhone/iPad gebruikers kunnen de update voor hun telefoon of tablet gratis downloaden. Inmiddels heb ik de nodige kilometers gereden met de nieuwe gratis “kaarten”-app van iOS 6 en mijn conclusies getrokken.

Google gedumpt

Vergelijk kaart iPad iOS5 vs iOS6De toegenomen concurrentie tussen Apple en Google heeft er voor gezorgd dat Apple de samenwerking met Google tot een minimum wil beperken. Daarom is in iOS 6 ten opzichte van iOS 5 de standaard YouTube (ook van Google) app gewipt en zijn de Google Maps kaarten vervangen door eigen kaarten.  TomTom is hoofdleverancier van de nieuwe kaartgegevens, maar Apple gebruikt ook gegevens van AND, Openstreetmap en andere leveranciers. De reviews van bekende plaatsen komen van leverancier Yelp. De kaarten worden via internet gedownload, dus je hebt altijd een verbinding nodig, maar je hebt dan ook altijd actuele informatie.

Het dumpen van de Google kaarten is een gewaagde stap, en het heeft Apple een hausse van kritiek opgeleverd. Google Maps is veel uitgebreider want Google beschikt over een enorme hoeveelheid gegevens en het is lastig hieraan te tippen. Apple doet een goede poging, maar beschikt met de betrokken partijen samen simpelweg over minder informatie (zie ook afbeelding). Ook is het ontbreken van Google Streetview een gemis. Het is in iOS 6 wel mogelijk om steden in 3D te bekijken, maar het aantal steden is nog beperkt. Ze beloven beterschap.

Gesproken navigatie

iOS 6 navigatieBezitters van de iPhone 4S en 5 en de iPad 2 of hoger kunnen nu navigeren met de ingebouwde navigatie met gesproken aanwijzingen. En om maar met de bekende deur in huis te vallen: de begeleidende stem is voor verbetering vatbaar. De stem klinkt erg robotachtig en alsof hij door een vloeipapiertje praat. Het is standaard een mannelijke stem, dus als je liever een vrouw had gehad die je over ’s lands wegen dirigeert, dan heb je pech.

De getoonde informatie in het navigatiescherm is uitgekleed tot het absoluut noodzakelijke. Het is een prettig rustige weergave, maar keerzijde daarvan is dat de rijsnelheid bijvoorbeeld ontbreekt en de aankomsttijd standaard niet zichtbaar is in het navigatiescherm. Deze wordt echter wel zichtbaar als je het scherm aanraakt. Tijdens het navigeren kun je een andere app gebruiken, en de navigatie-app toont dan boven in je beeld een meldingsstrook die je voorziet van aanwijzingen.


De routeberekening houdt rekening met files, en biedt van te voren dan ook meerdere routevarianten, die je aan kunt raken om de reisduur te bekijken (zie ook screenshots onderaan). Je ziet onderweg niet hoe hard je rijdt, en dat is wel een beetje een gemis. De GSP-snelheidsbepaling is namelijk een stuk accurater dan je kilometerteller. Je kunt het scherm uitzetten tijdens het rijden, en als de app een aanwijzing voor je heeft, dan gaat het scherm vanzelf even aan.

Je kunt geen tussenbestemmingen invoegen, of een bepaalde locatie kiezen om vandaan te starten behalve de locatie waar je nu bent. Ook dit zijn functies die bijvoorbeeld de TomTom navigatie-app wel biedt.

Hoewel iOS 6 op de iPhone 3GS en iPhone 4 geïnstalleerd kan worden, ondersteunen ze de nieuwe navigatiefunctie helaas niet. Ook de 3D-kaarten werken niet op deze apparaten.

Conclusie

De navigatie van Apple is prima voor mensen die geen geld uit willen geven aan een aparte navigatie-app. De app biedt snelheid, gebruiksgemak, goede navigatie en is mooi geïntegreerd met de rest van iOS 6. Maar de app is nog verre van perfect, en daarom blijf ik lekker TomTom gebruiken. Zie ook mijn overzicht van apps voor in de auto voor meer interessante apps.

Review Consumentenbond Apple iOS 6

De Consumentenbond heeft een interessante review van iOS 6 geplaatst op Youtube, zie onderstaande video.