Autoliefhebbers kunnen opgelucht adem halen: Google heeft deze week aangegeven dat ze niet zelf een auto willen produceren maar graag met een autofabrikant zouden willen werken aan een model. En dat is een goede zaak; als we allemaal in dit gebakje zouden moeten gaan rijden werd de wereld er niet mooier op. Wel veiliger, maar dat is een ander verhaal.

De techneuten van de zoekmachinegigant hebben ingezien dat ze beter zijn in techniek, en aangegeven dat ze zich willen focussen op het meest complexe gedeelte van de zelfrijdende auto, de software.

Ze zoeken nu dus een partner, en het bedrijf heeft aangegeven dat ze binnen 5 jaar een auto op de weg willen hebben. Technisch is dat niet onhaalbaar. Het andere complexe onderdeel van de Google-technologie, de lasergestuurde omgevingsverkenner (LIDAR, oftewel dat ding dat op het dak rondjes draait), is inmiddels namelijk al veel goedkoper te produceren dan een aantal jaar terug, wat er voor zorgt dat de technologie als geheel bereikbaarder wordt.

Vraag jij je trouwens ook niet af waarom er bij Google zo’n puist op het dak moet staan, terwijl bijvoorbeeld auto’s als deze zelfrijdende Mercedes alles netjes weggewerkt is?

Anyway: de vraag is echter of de maatschappij er over 5 jaar klaar voor is. Nu er op meerdere plekken in de wereld testen worden uitgevoerd met autonoom rijdende auto’s, is het een interessant streven. Er zijn echter nog veel maatschappelijke vraagstukken te overwinnen voordat Henk en Annie in hun zelfrijdende auto op familiebezoek gaan.