Op het Goodwood Festival Of Speed maakte ook dit jaar een indrukwekkend rijtje supercars zijn opwachting, waaronder een aantal primeurs.

Zo’n beetje alle sportwagenfabrikanten waren met hun producten aanwezig op het jaarlijkse heuvelklimevenement op het landgoed van Goodwood House, de ene nog exclusiever dan de andere.

Zo was Bugatti er met de Chiron en had Ferrari een hele rits wagens meegenomen naar het Supercar paddock, waaronder de zeer bijzondere one-off 458MM Speciale, de FXX Evo, de FXX K en de F12tdf. Verder waren natuurlijk Koenigsegg (One:1), Lamborghini (Huracan), Aston Martin (Vulcan, Vantage GT8 en DB11), Porsche (911 R en 918 Spyder), McLaren (P1 GTR, 570S Sprint) en Mercedes-AMG (GT R) van de partij.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van de nieuwe, 581 pk sterke Honda NSX, die de oude gloriedagen van het Japanse merk op supercargebied moet doen herleven. Maar ook een paar piepkleine autofabrikanten deden mee met hun lichtgewichten, zoals KTM met de X-Bow GT4 en de Arrinera met de Hussarya GT.

De prijs voor het hardste uitlaatgeluid van dit gezelschap gaat naar de oorverdovende Ferrari FXX Evo, die menig sportuitlaat tot stil muisje degradeert. Dankzij supercarvlogger Shmee150 staan ze allemaal op video, die je hieronder kunt bekijken.


Aan het einde van het traject konden de chauffeurs nog even een donutje draaien, wat natuurlijk leuk beeldmateriaal oplevert, al lukte het niet iedereen. Mag jij raden of het aan de auto of de bestuurder lag.

Oh ja: voor het geval je wilde weten wie de heuvelklim van 2016 heeft gewonnen: deze Subaru “Gobstopper II” Impreza met 850 pk liet alle bovengenoemde auto’s een poepie ruiken met een tijd van 46.29 sec. De snelste tijd ooit staat trouwens op naam van Nick Heidfeld in een McLaren Formule 1-wagen. Hij deed er 41.6 seconden over in 1999.