Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Als je deze zomer door Frankrijk rijdt, kun je maar beter opletten als je een Renault Mégane inhaalt. In de fanatieke strijd tegen snelheidsovertreders zet de Franse politie namelijk onopvallende burgerauto’s in, uitgerust met fotocamera. Veertig Méganes om te beginnen, vanaf september komen er Peugeots 208 bij.

Juli en augustus zijn in Frankrijk niet alleen de drukste maar ook de dodelijkste maanden. Vermoeidheid en overdreven snelheid vormen al te vaak een fatale cocktail. Het nieuwste wapen in de strijd tegen snelheidsduivels zijn anonieme mobiele flitsers die gewoon met het verkeer meerijden. Als je ze nietsvermoedend inhaalt, bent u de klos.

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

“La bête avec le Kodak” (het beest met de Kodak) noemt de Franse politie haar speeltje. Het nieuwe type snelheidsradar is al ingebouwd in anonieme Méganes en zit vanaf september ook in Peugeots 208, niet toevallig twee van de meest verkochte modellen bij onze zuiderburen. Eind dit jaar moet er al een honderdtal rondrijden, tegen 2015 zal de Gendarmerie maar liefst 300 rijdende radars in gebruik hebben.

De wagens opmerken is best lastig: de radar zit verborgen achter de voorste nummerplaat en het fototoestel – een zwarte kubus van nog geen tien centimeter (zie foto) – staat discreet op het dashboard. Je zou even naar rechts moeten kijken als je een Mégane inhaalt, want de agenten zijn bij wet verplicht in uniform te rijden. Ze hoeven echter geen pet te dragen en wanneer je hen ziet, is het kwaad wellicht al geschied (of je houdt je gewoon aan de snelheid, dat rijdt een stuk relaxter).

De radar scant in één beweging de drie rijstroken. Wie minder dan 20 km/uur te snel rijdt, wacht een boete van 68 euro. Vanaf 20 km/uur te veel wordt dat 135 euro en bij overtredingen van meer dan 50 km/uur kan de boete oplopen tot 1.500 euro.

Bron: Nieuwsblad.be