Na “crash-for-cash” komt nu een nieuwe vorm van verzekeringsfraude overgewaaid uit Engeland: “flash-for-cash”.


Bij “flash-for-cash” word je door een fraudeur, door middel van seinen met de koplampen, aangespoord om voorrang te nemen waar je het eigenlijk niet hebt. Het lijkt een gebaar van vriendelijk weggedrag, maar wanneer daarna de fraudeur vervolgens opzettelijk zijn/haar auto tegen die van jou parkeert, wordt het allemaal een stuk minder vriendelijk; waar het hem of haar om gaat is schade claimen, en zo veel mogelijk. Het liefst kiezen ze makkelijke slachtoffers die weinig weerstand bieden. Een moeder met kinderen in de auto bijvoorbeeld.

“Flash-for-cash” fraude is zeer moeilijk te bewijzen, omdat het meestal uitdraait op het woord van de fraudeur tegen het woord van de andere weggebruiker. Mede omdat dit soort fraude heel moeilijk te bewijzen valt (tenzij je een dashcam hebt natuurlijk) moeten verzekeraars in dit soort gevallen vaak onterecht uitbetalen, wat kan resulteren in verhoging van onze premies voor de autoverzekering.

Wees daarom op je hoede als je door een medeweggebruiker aangespoord wordt om voorrang te nemen in situaties waar je eigenlijk geen voorrang hebt. Misschien is het alleen maar goed bedoeld, maar je zou ook zomaar in de hoofdrol van een frauduleus plan kunnen belanden.