Op de Autosalon van Genève zijn dit jaar een aantal supersportwagens gepresenteerd die niet zouden misstaan op posters aan de muur van menig jongenskamer. We hebben het dan over de McLaren P1, de Ferrari LaFerrari (dus niet F150) en de Lamborghini Veneno. Ze zijn alle drie behept met een bak vermogen waar je u tegen zegt, een gigantisch prijskaartje en komen in een relatief kleine oplage om enige exclusiviteit te garanderen. De meest krachtige van de drie is de Ferrari LaFerrari.
963 pk hybride
De Ferrari 288 GTO en de F40 die je wellicht vroeger aan de muur van je slaapkamer had hangen verbleken bij het geweld dat de geheel nieuwe LaFerrari op de weg legt. Afgezien van de naam (die verdacht veel weg heeft van een pornonaam) is de nieuwe Ferrari LaFerrari een beest van een auto.
Net als de McLaren P1 betreft het een hybride, maar dan geen bijtellingswonder maar een die voorzien is van een 800 pk-sterke 6,3 liter V12, ondersteund door een elektromotor van 163 pk voor dat extra beetje power en een lagere CO2-uitstoot van 330 gr/km.
De prestaties zijn dankzij de 963 pk (nu mogen we wel gewoon de pk’s optellen?) en meer dan 900Nm koppel geweldig: hij sprint van 0 naar 100 in minder dan 3 seconden, van 0 naar 200 in minder dan 7 tellen, en van 0 naar 300 in 15 seconden. Dat is sneller dan de P1. Een duel tussen deze twee op de Top Gear-track zou dan ook geweldige tv opleveren. De topsnelheid ligt volgens de Italianen “boven de 350 km/h”.
Ideale gewichtsverdeling
Waar jij, ik en BMW denken dat een 50/50 gewichtsverdeling in een auto ideaal is, ligt 59 procent van het gewicht van de LaFerrari aan de achterkant. Dat is volgens de Italiaanse autofabrikant de ideale gewichtsverdeling. Ferrari heeft alle componenten van het hybridesysteem zo laag mogelijk ingebouwd voor een zo laag mogelijk zwaartepunt van de auto.
De hybride aandrijflijn bestaat uit een accupakket van 60 kg en twee elektromotoren van Magneti Marelli: een voor de aandrijving van de achterwielen, de ander voor de elektrische systemen aan boord. Ondanks de accu’s en elektromotoren weegt de LaFerrari naar verluidt ongeveer net zo veel als een compacte middenklasser.
HY-KERS
De accu’s worden opgeladen tijdens het remmen of op de momenten dat de V12 meer koppel levert dan noodzakelijk, zoals tijdens bochtenwerk. Schijnbaar kun je in bochten “gewoon” vol gas houden. Het koppel van de twaalfcilinder wordt door de elektromotor beteugeld zodat je niet de bocht uit vliegt – een soort alternatieve vorm van ESP. De vrijgekomen energie wordt opgeslagen in de accu’s en de gaspedaalrespons is naar verluidt ongekend heftig. Ferrari noemt dit systeem HY-KERS.
Veel F1-techniek
Andere hoogstandjes van de door Flavio Manzoni getekende LaFerrari zijn de actieve aerodynamica (diffusors, bodemplaat, achterspoiler), de 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling, koolstofvezel remschijven met lichtgewicht Brembo-remklauwen en het feit dat het chassis is opgetrokken uit vier verschillende soorten carbon, die op dezelfde manier worden ontworpen en geproduceerd als bij de Formule1-auto’s. De juiste zitpositie vind je door stuur en pedalen te verstellen, wat je vaker ziet bij race-auto’s.
Uitverkocht
Er worden er 499 van gebouwd. De prijs? Ongeveer 1 miljoen euro. Mocht je dat geld toevallig hebben liggen dan heb je pech, want ze zijn allemaal al verkocht aan bestaande klanten.
Officiële video Ferrari LaFerrari
Fotocredits: Carscoops.com