Dick Bruna-borden zijn leuk voor kinderen. Niet alleen om van te eten, maar ook in het verkeer. Het blijkt namelijk dat automobilisten langzamer gaan rijden als ze deze lieve borden zien. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) deed er onderzoek naar, en vroeg ruim 1000 automobilisten of ze langzamer zouden rijden als ze zo’n schattig bord zouden zien. Zij antwoordden ‘ja’, en als dat in de praktijk ook zo is, zou dat leiden tot minder ongelukken.

Nudging

De borden zijn een voorbeeld van ‘nudging’, dat door een bepaalde suggestie op te roepen het gedrag van mensen onbewust bijstuurt. Geschat wordt dat de snelheid zo’n 4 km per uur langzamer wordt, en als je weet dat elke kilometer snelheidsverlaging voor 5% minder verkeersongevallen zorgt, zou dat 20% schelen. Dat is niet verkeerd natuurlijk.

Praktijk

Moeten we nu alle verkeersborden vervangen voor Dick Bruna-borden? Dick zal het niet erg vinden, maar de beste man is inmiddels al 89, dus zal er waarschijnlijk niet lang meer van genieten. Even los daarvan: het betreft hier een theoretisch effect, nu de praktijk nog. De opdrachtgever van het onderzoek, de regio Rotterdam-Den Haag wil naar aanleiding van dit onderzoek het effect gaan testen in de praktijk op een aantal wegen.