Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Donderdag wordt er door de Engelse bevolking gestemd over een eventuele Brexit, maar de Engelse auto-industrie is vrij duidelijk: ze willen liever dat Groot-Brittannië onderdeel uit blijft maken van de EU.

Engeland heeft een grote auto-industrie: naast (voormalige) Britse merken Jaguar Land Rover (Tata Motors), Mini en Rolls-Royce (BMW) en Vauxhall (GM) zetten ook Toyota, Honda en Nissan aldaar hun Europees gezinde modellen in elkaar o.a. vanwege de open toegang tot de Europese markt (meer dan 75% wordt geëxporteerd). De industrie is goed voor 800.000 banen en draagt voor 15,5 miljard pond (= 20 miljard Euro) bij aan de Britse economie.

Toyota: 10% duurder

Niemand weet wat exact wat er gaat gebeuren als de Britten de EU verlaten, maar de  autofabrikanten zitten niet te wachten op onzekere economische omstandigheden, net nu het de goede kant op gaat met de industrietak. Toyota heeft zelfs in een brief naar zijn werknemers aangegeven dat ze verwachten dat hun auto’s 10% duurder worden als de Britten besluiten de EU vaarwel te zeggen. De Japanse autofabrikant zal dan óf de prijzen moeten verhogen óf de productie goedkoper moeten maken. Dat betekent natuurlijk onherroepelijk ontslagen, dus eigenlijk zetten ze hiermee hun 3800 werknemers (en indirect hun familie) onder druk om maar vooral tegen een Brexit te stemmen. En zo zal de stemming bij meer van de genoemde autobedrijven zijn, al hebben ze wel aangegeven in de UK te blijven in geval van een Brexit.

Zeker weten doen we het donderdag 23 juni 2016 pas. De uitkomst van het referendum is bindend, in tegenstelling tot het referendum over Oekraïne in ons kikkerlandje…