Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

De zelfrijdende auto. De een gruwelt er van, de ander lijkt het geweldig. Wat je er ook van vindt, het fenomeen komt er aan en in Engeland mogen de eerste testexemplaren de weg op.

In Amerika wordt er al langer getest met autonome auto’s, en eigenlijk is het niet zo gek dat we al zo ver zijn. Veel technieken die je nodig hebt om je auto autonoom te laten rijden zitten nu namelijk al in de auto’s die in de showroom staan; denk maar aan de automatische remfunctie, de lane-assist en de adaptive cruise control. Volvo liet onlangs zelfs een V40 zien die zelfstandig een parkeerplek zoekt, terwijl jij je boodschappen doet. Het is technisch gezien een kwestie van de systemen aan elkaar knopen. En dat is al gedaan door Google met de Google Driverless Car.

Er zijn andere hindernissen die wellicht lastiger te overwinnen zijn. Zo is daar bijvoorbeeld de kwestie van aansprakelijkheid. Wie is er aansprakelijk als jij net een kopje espresso aan het zetten bent in je autonome auto, en je stalen ros doodleuk een fietser van zijn sokken rijdt? Er zullen dus nieuwe regels gemaakt moeten worden, en dat kan wel even duren, aangezien sommige regels nog stammen uit de tijd dat we met paard en wagen rondreden.

Toch mogen automatisch rijdende auto’s inmiddels al officieel rondrijden in Nevada, Florida en Californië. Aan onze kant van de oceaan is dus sinds deze week Engeland overstag, en mogen dit jaar al de eerste bestuurderloze auto’s de weg op. Om te beginnen gaat het om een aantal testexemplaren van de Universiteit van Oxford (Nissan Leaf), en de auto’s mogen bovendien alleen op rustige, landelijke wegen getest worden. Bovendien moet er een mens achter het stuur zitten die in kan grijpen als het misgaat. Maar de trend is gezet, al gaat het nu nog maar om wetenschappelijke experimenten.

Zou jij een zelfrijdende auto willen?

Laden ... Laden ...