Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Ik heb het fenomeen auto wassen zonder water altijd afgedaan als pure onzin. Daarom was ik oprecht geïnteresseerd toen de firma Eco Green Auto Clean mij benaderde om hun producten eens uit te proberen.

Eco Green Auto CleanZo gezegd, zo gedaan. Ik ontving vervolgens een doos met het zgn. “Freedom Basis Pakket” ter waarde van €31,95 met daarin een drietal sprayflacons:

  • Freedom Multi Purpose (velgen, insecten en hars)
  • Freedom One (lak)
  • Freedom Window Clean (ramen)

en 3 microvezeldoeken. Als fervent “handwasser” heb ik deze doeken natuurlijk volop liggen, maar het geeft wel aan dat de leverancier houdt van krasvrij wassen, net als ik.

Testkandidaat

Als testkandidaat heb ik de Peugeot 308 SW gebruikt waar ik toevallig net in reed voor een test. Die moest op de foto en bleek best vies te zijn. Jammer genoeg had de auto nog geen lak met nanotechnologie, dus hij was een goede kandidaat voor een wasbeurt. Maar ik stond in het bos, en geen waterkraan in de buurt. Ideale testkandidaat dus.

Auto wassen zonder water

Ik heb de werkwijze aangehouden zoals het bedrijf aangeeft in hun YouTube-filmpje, dat ik ter referentie er bij heb gepakt.

Zelf aan de slag

Auto wassen zonder water: de velgen

Velgen inspuiten met Multi Purpose

Auto wassen zonder water: het panoramadak

Panoramadak schoonmaken

Ik ben begonnen met het inspuiten van de velgen met “Multi Purpose”, volgens de fabrikant de krachtigste schoonmaker van de drie. Dat heb ik even in laten werken.
Ondertussen ben ik verder gegaan met de rest van de auto, te beginnen met het dak. Inspuiten met de Freedom One-vloeistof, en de meegeleverde doeken gebruikt om zonder veel druk het vuil op te vegen. En warempel: het werkt.

De vloeistof pakt volgens de fabrikant het vuil op, en isoleert het, waardoor je het makkelijk op kan vegen, en je geen krassen maakt. Hard wrijven is dus niet de bedoeling. Even nawrijven met een schone doek is de geheimtip. Het vuil gaat er goed van af, maar de vliegenlijkjes moet je wat langer in laten weken denk ik, want ik kreeg ze er niet zo maar af.

Hele vieze oppervlaktes zoals de velgen zorgen er voor dat je doek snel heel vies is; je mist immers de waterafvoer van het vuil. En een doek waarmee je de velgen schoonmaakt mag je eigenlijk niet op je autolak gebruiken, vanwege het remslijpsel. Daarom heb je meerdere doeken nodig. Gelukkig zaten er 3 bij het pakket, dus dat is geregeld. Het eindresultaat kun je natuurlijk hier bekijken.

Auto wassen zonder water: de velgen

Deze doek mag je niet meer voor de lak gebruiken

Tesla

Eco Green schermt met het feit dat Tesla hun spullen ook gebruikt om hun auto’s schoon te maken. Dat is dan waarschijnlijk wel voor de showroom, en na transport, want ik zie mezelf geen auto vol met modder met een doekje schoonmaken. Voor een licht bevuilde auto is het zeker handig spul.

Milieuvriendelijk?

Wat als een paal boven water staat is dat deze producten veel water uit kunnen sparen en je overal je auto kunt wassen, zelfs in de parkeergarage. Ideaal voor gebruik in de stad zou je zeggen. De producten zijn relatief nieuw, maar of het goedje zelf op termijn zo milieuvriendelijk is als de fabrikant belooft zal gestaafd moeten worden door een onafhankelijk instituut.

Kosten

Een flacon Freedom One kost 12 euro, en gaat volgens de leverancier 7 wasbeurten mee, wat neer komt op 1,85 per wasbeurt. Tel daarbij op dat ook de andere flacons gebruikt en je komt op een pakweg 4 a 5 euro per wasbeurt. Dat is goedkoper dan de wasstraat, als je het daar al mee kunt vergelijken. Voor een wasbeurt met eigen water gebruik je toch al snel honderden liters water, en dat spaar je nu ook uit.

Kijk voor meer informatie over de geteste producten kijk op Eco Green Auto Clean.