De lak van je auto kan alleen optimaal glanzen als deze spiegelglad is en vrij van krasjes. Om hardnekkige vervuiling aan te pakken die zelfs met grondig wassen niet verdwijnt, moet je de auto kleien. Het is ook de stap die professionals uitvoeren voordat ze een auto polijsten en in de was zetten. Maar jij kan het ook.

Kleien van auto

Kleien is toch iets voor op de kleuterschool hoor ik je denken? Nee hoor, je mag er nu weer mee aan de slag! Kleien is namelijk dé manier om onzichtbare oppervlaktevervuiling van je lak te verwijderen, en wordt ook gebruikt door professionele detailers.

Autolak kleien

De klei verwijdert hardnekkig vuil van de lak

Ga maar eens met je hand (of beter nog: met je hand in een hersluitbaar plastic zakje) over een net gewassen auto van een paar jaar oud heen, dan voel je de oneffenheden in de lak. Dit is boomhars, teer, vogelpoep, industriële vervuiling; je lak voelt daardoor als schuurpapier.

Deze vervuiling komt er niet af met het wassen, maar kan wel verwijderd worden met klei, in combinatie met een speciale spray, vaak “quick detailer” genoemd. Als je veel zichtbare teer en hars op de auto hebt na het wassen, is het raadzaam om dit eerst te verwijderen met een spray als deze. De resterende voelbare vervuiling kun je daarna wegkleien.

Wat heb je nodig?

  • Speciale klei
  • Detailing spray
  • Microvezeldoek

De spray heb je nodig om de klei over de lak te laten glijden en deze niet te beschadigen. De doek tenslotte gebruik je om het oppervlak af te nemen. Deze 3 worden vaak als kit verkocht, zoals deze van Meguiar’s of deze van Turtle. Een goede, zachte doek zoals deze is ook aan te raden.

Hoe ga je te werk? Stappenplan

Uiteraard moet de auto eerst goed gewassen zijn, een stappenplan hiervoor vind je hier. Als de auto gewassen en droog is kun je door met het kleiproces. Kneed een stuk klei van zo’n 50 gram (wellicht moet je de klei even doorknippen) tot een soepel pannenkoekje ter grootte van 4 vingers. Als de klei taai is, kun je hem voor het kneden eerst even in warm water leggen, dan wordt hij wat soepeler.

Spuit een halve vierkante meter van de lak in met de spray, en spuit ook wat op de onderkant van je klei en laat de klei vervolgens heen en weer over de lak glijden, zonder veel druk uit te oefenen. Zorg dat het oppervlak goed vochtig blijft.

Autolak kleien

Je zult zien dat de vervuiling in de klei blijft zitten. De eerste keer dat je over de lak gaat voelt het wat stroever, daarna wordt het gladder. Je kunt vervolgens met de hand controleren of de lak glad aanvoelt. Dat is namelijk het doel en als dat nog niet het geval is, ga je nog even door met kleien.

Kneed de vieze kant van de klei regelmatig naar binnen, om er weer een bol van te kneden en daarna weer een pannenkoekje. Zo heb je weer een schoon stuk klei om mee over de lak te glijden.

Let op: als de klei op de grond valt kan je deze niet meer gebruiken vanwege het vuil van de grond. Gooi het weg, je beschadigt anders de lak!

Velgen reinigen met klei

Wist je dat je de klei ook kunt gebruiken voor andere onderdelen van je auto? Zo kun je de velgen ook schoonmaken met klei. Deze klei mag je daarna echter nooit meer op de lak gebruiken, omdat remstof krasjes veroorzaakt in de lak. Ook de ruiten kun je met de klei behandelen. Probeer het maar eens.

Bewaren van de klei

Als je klaar bent en de klei is niet zodanig vies dat je hem beter weg kunt gooien, is het zaak dat je de klei luchtdicht bewaart, zodat deze niet uitdroogt. Je kunt de klei voordat je hem opbergt ook even insprayen met de detailingspray. Vervolgens bewaar je de klei in het bijgeleverde doosje, maar ook een plastic zakje voldoet.

Vervolgstappen

Je zou de auto nu in de was kunnen zetten, maar nog mooier wordt het als je eerst de swirls (cirkelvormige krasjes, meestal veroorzaakt door de wasstraat) en andere kleine krasjes wegpoetst. Dat gaan we doen in de volgende stap (volgt).