Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Het is de nieuwste rage: een auto ombouwen tot 45km-auto, en zo belastingvrij rondrijden in een echte auto, die bovendien niet APK-gekeurd hoeft te worden. Vanaf 16 jaar mag je er in rondrijden zonder B-rijbewijs!
Het is mogelijk dankzij een maas in de wet. Als in een normale auto de hogere versnellingen onbruikbaar worden gemaakt, en de auto herkeurd wordt door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) wordt de kentekenplaat ingenomen. De auto mag daarna niet harder dan 45 kilometer per uur rijden. In de praktijk halen de auto’s echter snelheden tot 60 kilometer per uur. Ze stromen zo, vooral in de stad, met het normale autoverkeer mee.

Forse toename

Volgens de RAI neemt het ‘omkeuren’ fors toe. In heel 2013 werden er 160 auto’s omgebouwd tot zogenaamde ‘Motorrijtuig met Beperkte Snelheid’ (MMBS). In de eerste 1,5 maand van 2014 gebeurde dat al 119 keer. Het ombouwen inclusief papierwerk zou zo’n 500 euro moeten kosten.

Wet aangepast per 1 januari

Zoals dat gaat bij populaire mazen in de wet, worden ze snel gedicht. Zo ook bij de ombouwregeling. Vanaf 1 januari 2015 heb je een T-rijbewijs nodig om in een motorvoertuig met beperkte snelheid te mogen rijden.

Dit ‘trekkerrijbewijs’ is vooral bedoeld voor jongeren van 16 en 17 die met een tractor in de landbouw werken. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur (VVD) liet begin deze maand aan de Kamer weten dat het T-rijbewijs ook gaat gelden voor MMBS-auto’s.

Niet ver genoeg

De maatregel gaat de BOVAG overigens niet ver genoeg. De brancheorganisatie wil dat de omgebouwde auto’s op een andere manier worden gekeurd, omdat de begrenzing nu makkelijk te omzeilen zou zijn. Ook het ontbreken van een APK-keuringsplicht is BOVAG een doorn in het oog.

Daarnaast vindt de organisatie dat de begrensde wagens wegenbelasting af moeten dragen. Zo moet het voor jongeren onaantrekkelijker worden om op hun zestiende al over de openbare weg te rijden in een omgebouwde auto.

Bekijk hieronder een videoreportage over een 17-jarige ondernemer die profiteert van de maas in de wet:

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

En natuurlijk is PowNews er als de kippen bij om het ome agent lastig te maken: