Natuurlijk kon het niet uitblijven: een extra zuinig versie van de Audi A3 en Audi A3 Sportback 1.6 TDI. Hij heet A3 1.6 TDI Ultra, en wordt uitgerust met dezelfde motor die ook in de Golf 7 BlueMotion, Seat Ecomotive en Skoda Greenline ligt: de 1.6 TDI met 110 pk en 250 Nm.

85 gram

In de driedeurs Audi A3 is deze motor goed voor een verbruik (op papier) van 3,2 liter per 100 km, en dat betekent een uitstoot van 85 gram CO2/km. Dat zorgt er voor dat deze spaar-Audi niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar in de 14%-bijtellingsklasse valt. De A3 Sportback 1.6 TDI Ultra is goed voor 3,3 liter/100km en dus een uitstoot van 88 gram. Deze moet je dus geleverd krijgen voor 1 januari 2014, anders is het gewoon 20% betalen tijdens je leasecontract.


Dankzij zijn relatief lage gewicht en standaard handbak met 6 versnellingen, kun je in 10,5 seconden naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid van 200 km/u halen. Niet slecht voor een spaardieseltje.

Waarschijnlijk rijdt deze Audi, net als de Golf 7 BlueMotion, ietsje minder comfortabel dan een reguliere 1.6 TDI, aangezien het onderstel met 15 millimeter verlaagd is en er 16-inch wielen onder liggen met harde 205/55 R16 spaarbanden. Zo’n verlaagd onderstel ziet er wel net wat sportiever uit, zeker in combinatie met de standaard luchtweerstandverlagende sideskirts, dat dan weer wel.

Verder is een langere eindoverbrenging gemonteerd, wat het toerental en verbruik drukt maar er mogelijk voor zorgt dat je wat eerder terug moet schakelen. Maar dat zijn nu nog aannames en waarschijnlijk kleine offers als je vervolgens lachend de belastingaangifte invult.

September

De premium-spaardiesel is nu te bestellen als driedeurs en vijfdeurs Sportback en wordt eind september leverbaar. De driedeurs A3 1.6 TDI Ultra is in Nederland verkrijgbaar vanaf 25.950 euro, maar stijgt, Audi kennende, snel in prijs als je er wat extra’s op wilt hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van de e Edition, die in driedeursvorm met o.a. mistlampen, Audi soundsystem, licht- en regensensor, MMI navigatie plus en Audi connect een vanafprijs heeft van 29.990 euro. De e Edition Sportback kost 30.690 euro.

Ultra ultra

Ultra is het label dat Audi gaat gebruiken voor extra zuinige modellen, dus je kunt nog meer uitvoeringen verwachten die dit label dragen, zowel met benzine- als dieselmotor. Wat voor label moet de A3 e-tron dan wel niet krijgen? Ultra ultra?