Apple kondigde vandaag tijdens hun Worldwide Developers Conference aan dat het Siri spraakherkenningssysteem van iOS snel geïntegreerd zal worden in auto’s van diverse grote fabrikanten.

Verder beloofde Apple een eigen navigatiesysteem, ten koste van het huidige Google Maps, met verkeersinformatie die mede gevoed wordt door realtime informatie van iOS gebruikers. Het valt te bezien of deze verkeersinformatie in Nederland net zo goed gaat werken als TomTom’s HD Traffic op de iPhone, maar TomTom blijkt wel data aan te leveren aan Apple voor deze deze nieuwe navigatie-app, dus dat wordt interessant.

In de komende 12 maanden, belooft Apple, zullen General Motors, BMW, Mercedes-Benz, Jaguar, Landrover, Audi, Chrysler, Toyota en Honda allemaal een handsfree integratie met Siri gaan aanbieden. Dat betekent dat de bestuurder straks op een knop kan drukken en met zijn iPhone kan spreken, zonder dat hij zijn ogen van de weg hoeft te halen. Apple noemt het de “eyes free” modus, een verdere verbetering ten opzichte van handsfree.

Tijdens de presentatie op de 2012 Worldwide Developers Conference (WWDC), toonde Apple de Siri button in een BMW. Het is onduidelijk of de functie werkte via Bluetooth of dat de iPhone fysiek met de auto was verbonden. De auto-integratie is onderdeel van iOS 6, de laatste versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad dat vandaag werd aangekondigd. Er wordt verwacht dat automakers, in plaats van nieuwe buttons alleen voor Siri te creëren, bestaande knoppen een andere functie zullen geven om de iPhonefunctie te activeren.

Siri is de intelligente assistent van Apple die werkt met spraakherkenning en werd geïntroduceerd op de iPhone 4S in augustus 2011. Siri kan op een eenvoudige wijze, namelijk door het stellen van een vraag, taken uitvoeren zoals afspraken plannen, een restaurant zoeken of gewoon iemand bellen. Helaas is deze assistent op dit moment niet met Nederlandse spraak te bedienen, en de aangekondigde iOS 6 update gaat daar helaas niets aan veranderen.

iOS6 verschijnt in de herfst van dit jaar.

Bron: OMT