Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Er zijn diverse navigatie-apps verkrijgbaar voor Android maar nog geen TomTom. Dus moet ik als TomTom fan een keuze maken uit wat er wél beschikbaar is voor Android. Ik heb Navigon MobileNavigator Europe voor Android aangeschaft en dat zet ik af tegen de laatste versie van Google Maps Navigatie dat gratis beschikbaar is op Android.

Vanwege het ontbreken van Tomtom op Android heb ik als tegenwicht ook de good old PND (Personal Navigation Device, oftewel een “navigatiekastje”) in de vorm van een TomTom XL Live met HD Traffic als vergelijk gehanteerd.

Navigon Europe Android

Navigon Europe Android

Google Maps navigatie Android

Google Maps  Android

Kaarten

De kaarten van Navigon worden op de SD-kaart geinstalleerd. Daarmee is de 4GB SD-kaart van de voor deze test gebruikte HTC Desire al weer bijna vol. Google downloadt de kaarten als je ze gebruikt, al kun je delen van je route offline opslaan. Als je in het buitenland rijdt is  downloaden vaak geen optie vanwege de hoge internet roamingkosten. De kaarten van Google Maps Navigatie geven een realistischer en gedetailleerder beeld dan die van Navigon, die meer op een getekende strip lijken. In Google navigatie kun je ook de bekende satellietview gebruiken, al is deze voor in de auto niet echt overzichtelijk, zeker niet op een klein smartphone scherm.

Stembegeleiding

De stem van Google Navigatie is niet echt prettig. Het betreft een vrouwenstem, maar klinkt erg onderkoeld door de intonatie en een beetje kunstmatig. De stem van Navigon is natuurlijker en van goede kwaliteit en leest ook de straatnamen voor, wat in Google niet gebeurt. Waar je op beide systemen last van hebt is het matige speakervolume, zeker in vergelijk met een los navigatiesysteem. Je moet het volume erg hard zetten voordat je wat hoort met kans op vervorming. Dit ligt waarschijnlijk aan de gebruikte telefoon (HTC Desire).

Adres invoeren

Een adres invoeren gaat in Google Navigatie geweldig omdat adressen worden aangeleverd door Google Maps. Of je nu een bedrijf, een bezienswaardigheid of een adres zoekt, je typt of spreekt (!) een paar trefwoorden in en hij vindt het bijna altijd direct. In Navigon gaat het op de oude vertrouwde methode van land, plaats, postcode of plaats of POI. Hier valt Google moeilijk te verslaan, tenzij je geen internetverbinding hebt natuurlijk. Favoriete plaatsen kun je in Google Maps aangeven, en deze worden automatisch gesynced met je telefoon. Bij Navigon kun je favorieten aanmaken in de app zelf.

Wat betreft POI’s hangt het er bij Google hoe de plek in Maps geregistreerd staat. In Navigon ben je overgeleverd aan de POI’s zoals ze in de app geprogrammeerd zijn, maar dan zijn ze wel netjes gecategoriseerd.

Navigon POI zoeken

Navigon POI zoeken

File-informatie

In beide apps vind ik dit onderdeel niet geweldig. Als je zoals ik TomTom HD traffic gewend bent, dan zijn beide systemen op dit gebied een stap terug.

File informatie

File informatie Google

Navigon geeft aan op de kaart dat er files zijn, maar de weergave hiervan is niet echt duidelijk, en je moet, om meer info te krijgen over de vertraging doorklikken, en dat is onhandig, zeker in de auto. Je krijgt wel automatisch een bericht als er een alternatieve route is gevonden die sneller is.

Google doet het beter en geeft door middel van een groen, oranje of rood bolletje linksonder aan of er vertraging optreedt. Als je dat bolletje selecteert krijg je de kaart met daarop in dezelfde kleuren de drukke gedeeltes op de weg. Je kunt vervolgens alternatieven uit laten rekenen, maar in de praktijk houdt het systeem matig rekening met alle alternatieven, zoals N-wegen en de drukte op deze routes, waardoor je mogelijke alternatieve routes mist.

GPS-ontvangst

Zo nu en dan verloor ik met de HTC Desire in een mount op het dashboard de GPS-ontvangst. Ik heb dat vaker gehoord van smartphone gebruikers. Dit is toch een gevoelig punt dat minder snel voorkomt bij een PND.

 

Feature Navigon Google Navigatie
Prijs €69,95 Gratis
Kaarten Navteq Google Maps
Offline kaarten Ja Deels*
Streetview Nee Ja
Km tot doel Ja Ja
Tijd tot doel Ja Ja
Huidige snelheid Ja Nee
Snelheidswaarschuwing Ja** Nee
Voorlezen straatnamen Ja Nee
Reality View Ja Nee
Wandelnavigatie Nee Ja
Stemkwaliteit 9/10 7/10

* Het is mogelijk om de kaart van de route te downloaden.
** Instelbaar van 10 tot 35 per uur te hard, of nooit. Briljant!

Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Conclusie

Zowel Navigon als Google bieden een goede navigatie-ervaring. Ze ontberen echter allebei een goed alternatief voor TomTom HD-traffic. Als je dat belangrijk vindt zou ik wachten op de Android versie van TomTom, als deze al ooit komt. Google heeft nog wat huiswerk te doen op gebied van file-informatie, maar wat ze tot nu toe laten zien is behoorlijk goed en gratis. Daarbij krijgt de app vaak updates en heeft daardoor mijn voorkeur. Nadeel van Google Navigatie is dat de app vrijwel al het kaartmateriaal moet downloaden en daardoor is deze app in het buitenland of bij een kleine databundel niet altijd dé oplossing voor je navigatiebehoefte en is Navigon een goed, maar niet perfect alternatief.

Interessante links

http://www.pocketnavigation.nl/article/view_74__navigon-mobilenavigator-voor-android-360/2.2.3.html