Bol.com auto
Advertentie (no cookies)

Sinds kort is Android Auto van Google officieel te gebruiken in Nederland. Apple Carplay was hier al een tijdje te gebruiken, dus wordt het tijd voor een battle: welk systeem werkt het beste in de auto?

2014

Beide systemen om je telefoon te koppelen aan het multimediascherm in je auto zijn al een tijdje op de markt. Android Auto (niet te verwarren met Android Automotive) was echter nog niet officieel in Nederland. In 2014 heb ik al een video gepubliceerd met een vergelijk tussen de twee in een Hyundai Sonata, maar er is natuurlijk een hoop verbeterd in de tussentijd. Inmiddels ondersteunen heel veel nieuwe auto’s inmiddels minimaal 1 van beide systemen, vaak allebei.

Android Auto vs. Apple Carplay in Volkswagen ID.3

Bright verzamelde twee exemplaren van de elektrische Volkswagen ID.3, waar beide systemen in gebruikt kunnen worden, en ging op pad om de systemen te vergelijken. Welke werkt het beste? Android Auto of Apple Carplay?

Wat heb je nodig voor Android Auto?

Allereerst moet je een auto of een aftermarket head unit hebben die Android Auto ondersteunt. Zie ook deze lijst voor auto’s en apparaten die Android Auto ondersteunen. Je telefoon moet minimaal Android 6.0 draaien om gebruik te kunnen maken van Android Auto. Gebruikers van Android 9 en ouder moeten eerst de Android Auto-app downloaden uit de Google Play Store. Gebruikers met Android 10 of hoger op hun telefoon kunnen hun telefoon direct koppelen via USB, of draadloos mits de auto dat ondersteunt natuurlijk.

Wat heb je nodig voor Apple Carplay?

Elke iPhone vanaf de 5 is CarPlay-vriendelijk, hoewel het apparaat iOS 7.1 of nieuwer moet draaien om de app te laten werken. Je kunt CarPlay niet gebruiken op een iPhone met een 30-pins connector of iPad. En dan moet je auto het nog ondersteunen natuurlijk. Zie deze lijst van auto’s die Apple Carplay ondersteunen. Sommige auto’s ondersteunen ook draadloze CarPlay.