Na Apple brengt Google nu ook een soort “schermuitbreiding”, waarmee je je smartphone aan het multimediasysteem van je auto kunt koppelen. Bij Google heet dit Android Auto, en het loopt nu al voor op zijn belangrijkste concurrent.

[adsense-300]

De werking van Android Auto is vergelijkbaar met die van Apple’s CarPlay. Mits je een auto of aftermarketradio hebt die Google’s nieuwe technologie ondersteunt, heb je de mogelijkheid om apps te gebruiken op het multimediascherm van je heilige koe. Je kunt dan bijvoorbeeld Google Maps op het (vaak grotere) scherm van je auto toveren, maar ook 3rd party apps, zoals Spotify, zolang deze maar zijn aangepast op het gebruik via Android Auto.

Centraal staan natuurlijk navigatie, communicatie en muziek, omdat dat nu eenmaal de belangrijkste functionaliteit is voor in de auto. Voor een voorbeeld bekijk de video hieronder. Hoe Apple’s CarPlay werkt bekijk je natuurlijk hier.

Promovideo van Google


Demo tijdens lancering

Voorsprong

Navigeren en berichten dicteren kun je het beste handsfree doen, wat de veiligheid in de auto bevordert. Voor Nederlandse en Belgische gebruikers loopt Google’s systeem echter nu al voorop op Apple’s Carplay. De spraakherkenning van Android ondersteunt namelijk Nederlandstalige commando’s, waar Siri je nog steeds in steenkolenengels laat roepen naar je mobiel. Dat is toch een belangrijk nadeel, en het is nog onbevestigd of het systeem überhaupt werkt in ons kikkerlandje. Apple heeft op het moment van schrijven een vacature open staan voor een ontwikkelaar die aan de Nederlandse Siri moet gaan werken, dus het gaat komen, maar het duurt dan natuurlijk nog wel even voordat die klaar is met zijn werk.

Allebei

Zowel Apple als Google krijgen al behoorlijk wat autofabrikanten mee in de  ondersteuning van CarPlay en Android Auto, maar Google loopt momenteel ook hier voorop dankzij de Open Automotive Alliance, waar veel autofabrikanten bij zijn aangesloten.

Het is te verwachten dat autofabrikanten beide systemen gaan ondersteunen, om hun autoverkopen niet afhankelijk te laten worden van een voorkeur voor smartphone. Zo zal Volvo beide systemen gaan ondersteunen in nieuwe modellen, te beginnen met de nieuwe XC90, die in augustus komt.

Audi heeft ook al aangekondigd zowel iOS als Android vanaf de smartphone te ondersteunen, naast een systeem dat in de auto zelf aanwezig is. Want wat moet je anders als je geen Android of iPhone hebt?

Bol.com auto

Vereisten

Apple CarPlay

  • Een nieuw model van de automerken dat Apple CarPlay ondersteunt (verifieer de ondersteuning bij de dealer).
  • OF: een nieuw aftermarket infotaintmentsysteem van bijvoorbeeld Pioneer of Alpine dat Apple CarPlay ondersteunt
  • Een iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s met iOS 7.0 of nieuwer.
  • Een Lightning-to-USB-kabel.

Android Auto

  • Een nieuw model van de automerken dat Android Auto ondersteunt (verifieer de ondersteuning bij de dealer).
  • OF: een nieuw aftermarket infotainmentsysteem van Alpine, Clarion, CloudCar, Delphi, Freescale, Fujitsu, Harman, JVC Kenwood, LG, Parrot, Pioneer, Renesas of Symphony Teleca dat Android Auto ondersteunt.
  • Een Android-telefoon met het zojuist aangekondigde besturingssysteem Android L of nieuwer.
  • Een USB-kabel.