Het is al niet slim om te bellen tijdens het autorijden, maar nu is het ook wetenschappelijk ‘bewezen‘. Dat zou blijken uit een studie van onderzoeksinstituut Ci2N.

Automobilisten die de telefoon niet kunnen laten liggen, zouden letterlijk dommer zijn dan mensen die niet bellen achter het stuur.

De hersenen van een bellende bestuurder nemen volgens het onderzoek 30 tot zelfs 50 procent minder informatie op van wat er op de weg gebeurd.

Dat is oud nieuws, en er blijkt verder ook niet waarom een beller ‘dommer’ zou zijn. Het Ci2N dat verbonden is met de universiteit van Straatburg, zweeg toen in alle talen…

Overigens toonde een [ouder] onderzoek van het Swedish National Road and Transport Research Institute tevens aan dat handsfree bellen helemaal niet veiliger is dan niet handsfree bellen.

Alleen al het feit dat er een gesprek wordt gevoerd aan de telefoon, zorgt voor een aanzienlijke afname van hersenactiviteit in het verkeer. Het zou ook leiden tot minder oogactiviteit.

Ter vergelijking zou iemand die belt in de auto, gemiddeld 50 procent minder naar de weg kijken dan iemand die een gesprek voert met een passagier.

Het Zweedse instituut ziet dan ook liever maatregelen die ervoor zorgen dat mensen minder/anders communiceren tijdens het autorijden.