Autokosten berekenen

Autokosten

Meer dan 85% van de autobezitters heeft geen idee wat hun auto eigenlijk kost per jaar, zo blijkt uit onderzoek. Op zich begrijpelijk want autokosten zijn ook niet allemaal direct zichtbaar. Toch is het belangrijk om te weten wat een auto je kost, want het kan een flinke kostenpost vormen op het huishoudboekje. Deze pagina is bedoeld om je te helpen bij het berekenen van je autokosten.

Waar bestaan autokosten uit?

  • Afschrijving: het bedrag wat je opzij moet zetten om over x jaar een vergelijkbare auto te kopen. Hierbij is de restwaarde van belang.
  • Brandstofkosten: hoeveel brandstof verstook je per maand/jaar (x liter tegen prijs y gemiddeld)
  • Onderhoud: Reparatie, Onderhoud en Banden oftewel “ROB”
  • Wegenbelasting: afhankelijk van het soort en gewicht van je voertuig. Dit is na te gaan bij de belastingdienst.
  • Verzekering: premie om het risico op gekke capriolen af te kopen…
  • Financieringskosten: de rente die je betaalt voor een lening
  • Pechhulp, wasbeurten

Autokosten vooraf berekenen

Autokosten in Excel spreadsheet

Autokosten in spreadsheet

Als je wilt weten wat een auto je maandelijks gaat kosten, moet je een berekening maken die rekening houdt met bovenstaande kostenposten. Er zijn diverse sites die dat voor je gedaan hebben (zie ook Handige sites), maar voor goed inzicht in de verschillende autokosten is het beter om zelf een berekening te maken. Hiervoor heb ik in Google Docs een handige online spreadsheet gemaakt die je makkelijk kunt downloaden en bewerken in Excel.

Een rekenvoorbeeld (feb. 2012)

Jan, een gemiddelde Nederlander rijdt 16.000km per jaar. Hij koopt een gebruikte Golf met een ton op de teller voor 10.000 euro. Hij financiert hem met een lening met 6% rente. Hij rijdt er 4 jaar mee, waarna deze auto nog ongeveer 4.500 euro waard is. De auto weegt 1195kg en hij rijdt 1 op 14. Elke 15.000km moet de auto naar de garage voor een beurt. De gemiddelde benzineprijs is momenteel €1,80 en hij verzekert WA beperkt casco voor €30 per maand. Hij haalt de auto 1 x per maand door de wasstraat en is lid van de ANWB. Hij koopt 1 keer een nieuwe set banden en er gaat niets stuk in die 4 jaar, wat vrij onrealistisch is, maar berekenen is lastig. De berekening kun je terugvinden in de online spreadsheet autokosten (opent in nieuw venster).

Autokosten bijhouden

Als je eenmaal een auto hebt gekocht is het handig en verstandig om de kosten bij te houden om na te gaan of het ook echt klopt wat je van te voren berekend had. Hiervoor zijn diverse middelen beschikbaar. Zo zijn er handige apps voor je Android smartphone of iPhone/iPad.

Handige sites autokosten

Er zijn een aantal websites die per model auto de autokosten kunnen berekenen. Let op: deze kosten zijn bij benadering..

Autoweek: http://www.autoweek.nl/kostenberekening.php
Anwb: http://www.anwb.nl/auto/autokosten/kenteken
Zomoto: http://www.zomoto.nl/SearchMyCar.aspx

Heb jij al je autokosten in kaart gebracht?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Bevalt deze pagina je? Deel hem dan met je vrienden!
Volg Carblogger ook op Twitter of Facebook !
CARBLOGGER CARBLOGGER
×